INTIME

Πίεση για μεταρρυθμίσεις από την Κομισιόν

Εγκρίνεται ο Προϋπολογισμός του 2019 από την Κομισιόν, η οποία ωστόσο απαιτεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.

propoli

Σύμφωνα με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς (πέραν του δημοσιονομικού) είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους».

Όπως γίνεται σαφές, με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε, η χώρα μας εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ το 2019.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, ο ελληνικός προϋπολογισμός αρκεί για να αποσπάσει η ελληνική οικονομία το «πράσινο φως». Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις κα η προσπάθεια δημιουργίας ενός πιο φιλικού προς τους επενδυτές περιβάλλοντος.

Στην έκθεση της Κομισιόν, εξάλλου, επισημαίνεται ότι «η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση».

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο προϋπολογισμός κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη (21/11), με τον πρόεδρο Νίκο Βούτση να παραλαμβάνει το σχετικό στικάκι από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την προσεχή Δευτέρα (26/11) και η διαδικασία θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη (28/11).

Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία να διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Loading