Στα 2 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι ενόψει 120 δόσεων

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία τον Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων δεν είναι μεγάλες.

propoli

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν στο 1,3 δις ευρώ και αν προστεθούν και τα 714 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από την αρχή του έτους, παρά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Η εφημερίδα επικαλείται παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους οποίους, κάποιοι φορολογούμενοι επηρεασμένοι από τη συζήτηση για την επικείμενη ρύθμιση των 120 δόσεων, άφησαν απλήρωτες υποχρεώσεις προσδοκώντας ότι θα τις ρυθμίσουν.

Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά το 2018 δε θα περιληφθούν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν πλέον 104, 6 δισ. ευρώ.

Τα τρία βήματα για να μπείτε στη ρύθμιση – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

 

Με τρία βασικά βήματα αναμένεται να ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Εκτός από τους εργοδότες και τους αγρότες για τους οποίους δεν προβλέπεται διαδικασία επανυπολογισμού, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αιτούνται εφόσον το επιθυμούν, τον επανυπολογισμό της οφειλής τους για τα έτη 2002- 2016 και θα πρέπει να συναινούν σε αυτόν πριν επιλέξουν το πλήθος των δόσεων με τις οποίες θα ρυθμίσουν.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την επόμενη μέρα της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα βασικά βήματα αναμένεται να είναι τα εξής:

 

Είσοδος του οφειλέτη στην πλατφόρμα με τα κλειδιά του Taxisnet και ταυτοποίησή του με βάση τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, ενδεχομένως και με τον αριθμό μητρώου του ασφαλιστικού φορέα από τον οποίο προέρχεται. Σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν συνδυάζονται ή δεν ταυτοποιούνται δεν αποκλείεται ο ασφαλισμένος να πρέπει να περάσει από το Ταμείο για ταυτοποίηση. Ακολούθως εξετάζεται σειρά ερωτήσεων, όπως αν ο οφειλέτης είναι υποψήφιος συνταξιούχος, αν είναι ενταγμένος στον εξωδικαστικό κλπ.

Αφού ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση του ασφαλισμένου, θα πρέπει να εμφανίζονται οι οφειλές που έχει στα πρώην Ταμεία.

Δηλ. με βάση τα ασφαλιστικά μητρώα στα οποία βρέθηκε απογεγραμμένος εμφανίζονται οι οφειλές ως έχουν σήμερα. Το σύστημα θα ρωτά τον οφειλέτη αν επιθυμεί τον επανυπολογισμό των οφειλών του και εφόσον αυτός συναινεί, θα προχωρά η διαδικασία της ρύθμισης με επανυπολογισμό.

Για κάποιες οφειλές ο επανυπολογισμός δεν αποκλείεται να γίνεται και αυτόματα, ενώ για άλλες ίσως να απαιτείται κάποιο σύντομο διάστημα- αν και αυτό δεν έχει ακόμα πλήρως «κλειδώσει».

Εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει τον επανυπολογισμό, η νέα οφειλή του «φτάνει» και βεβαιώνεται στο ΚΕΑΟ σε περίπου δυο- τρεις ημέρες. Ακολούθως, ο ασφαλισμένος μπαίνει στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και προχωρά στη ρύθμιση της νέας οφειλής.

Πιθανότατα θα του χορηγείται σχετικό link στη φάση του επανυπολογισμού, όπου θα μπορεί να δει τη νέα ταυτότητα οφειλής.

Αν δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του ΚΕΑΟ πρέπει να πιστοποιηθεί ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στις αρμόδιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Ο οφειλέτης επιλέγει μόνος του το πλήθος των δόσεων (έως 120) με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες).

Το ετήσιο επιτόκιο είναι 5%. Εφόσον επιλέξει τις δόσεις και τη ρύθμιση, το σύστημα θα τον ενημερώνει πως πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, Αφού πληρώσει την πρώτη δόση, θα λάβει ενημερότητα, με την προϋπόθεση να καταβάλει τις τρέχουσες βεβαιωμένες εισφορές του 2019.

Loading