Στις 130.000 ευρώ η προστασία της Α’ κατοικίας

Σε συμφωνία κατέληξαν εν τέλει η κυβέρνηση με τα υψηλόβαθμα στελέχη των συστημικών τραπεζών, νωρίτερα μάλιστα από το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, για το σχήμα που αναμένεται να διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

propoli

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το νέο πλαίσιο νόμου, αναμένεται να προστατεύει όσες πρώτες κατοικίες είναι υποθηκευμένες και έχουν εμπορική αξία έως 250.000 ευρώ με το υπόλοιπο του δανείου να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ (καθαρή οφειλή χωρίς τόκους και προσαυξήσεις).

Ακόμα στη συμφωνία προβλέπεται ότι η προστασία θα παρέχεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί και θα δίνει τη δυνατότητα επιδότησης από την πλευρά του κράτους για δανειολήπτες με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Όσοι δανειολήπτες υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιτόκιο 2% και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα κουρέματος, όταν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Το νέο πλαίσιο το οποίο θα δημοσιευθεί εν καιρώ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1η Μαρτίου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος και Φωτίου, ενώ από την πλευρά των τραπεζιτών, το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, καθώς και οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.

Loading