Τα «σημάδια» του Eurogroup για το χρέος

Σε ένα από τα πιο κρίσιμα Eurogroup των τελευταίων ετών είναι έτοιμη να πάρει μέρος η χώρα μας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος στις 16.00 ώρα Ελλάδας, ευελπιστεί να ξεκινήσει τις συνομιλίες και τα ξημερώματα της Παρασκευής να έχει μια καλή συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

propoli

Οι πρώτες ενδείξεις πάντως ως προς αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την ελληνική πλευρά, η οποία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν θα καταφέρει να φτάσει σε μια μεγάλη παρέμβαση για το θέμα αυτό, ενώ από την άλλη θα υποχρεωθεί να μπει σε σκληρή εποπτεία, βάσει της οποίας η τρόικα, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ θα διενεργεί τριμηνιαίους ελέγχους.

Το Bloomberg άλλωστε σε χθεσινό δημοσίευμα έκανε λόγο για «σχέδιο – ζουρλομανδύα» το ακριβές πλαίσιο του οποίου θα αποφασιστεί πιθανότατα τη νύχτα και θα ισχύσει μετά την εκπνοή του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο δε, τονίζει ότι το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης, δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με αυτό που ισχύει ήδη υπό το καθεστώς μνημονίου δηλαδή.

Οι βλέψεις της κυβέρνησης

Από την άλλη πλευρά τα κυβερνητικά στελέχη, έχοντας φέρει εις πέρας και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, περιμένει ένα καλό αποτέλεσμα για το χρέος, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρές και αυτό προκύπτει από την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν. Η τελευταία επιβεβαιώνει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν –με ανάλογα μέτρα λιτότητας φυσικά – ώστε να μην απαιτηθεί ελάφρυνση χρέους από τους δανειστές, αλλά οι προβλέψεις της κυβέρνησης για υπερπλεονάσματα ύψους 8 δισ. ως το 2022.

Πέρα από όλα αυτά πάντως, η μεγάλη διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα το πρωί με τη συνεδρίαση του Euro Working Group, ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να κρατήσει ως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν στο Λουξεμβούργο θα πάρει κανονικά μέρος και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκαρντ, με τις δηλώσεις της μετά το τέλος να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Loading