Τι σημαίνει το deal της Eurobank με την Grivalia

Διασφάλιση ότι η Eurobank δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου προσφέρει το deal της με την Grivalia, εξέλιξη που αφαιρεί το μεγαλύτερος βάρος της τελευταίας περιόδου.

propoli

Κι ο συλλογισμός είναι απλός: Εάν υπήρχε ακόμη και το χειρότερο σενάριο να προχωρήσει η Eurobank σε αύξηση κεφαλαίου, ο βασικός μέτοχος, Prem Watsa, δεν θα συμφωνούσε στη συγχώνευση δια απορρόφησης της «καλής» εταιρείας της Grivalia. Με λίγα λόγια, δεν θα συναινούσε στη «θυσία» μιας εταιρείας με αξία 900 εκατ. ευρώ, κεφάλαια στα οποία θα προκαλούνταν dilution εάν τελικά είχαμε αύξηση κεφαλαίου.

Αντίθετα, είναι βέβαιος ότι η Eurobank θα διαθέτει, μετά τη συναλλαγή, τον υψηλότερο Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Cet 1 στο 19%, καθώς ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένα spv στο οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια τα οποία θα τιτλοποιηθούν.

Η δομή του deal της Eurobank είναι μεθοδικά κτισμένη προκειμένου η τράπεζα να προχωρήσει στις παραδοσιακές εργασίες της, δηλαδή στην άντληση καταθέσεων και, κυρίως, στην παροχή δανείων.

Οι κερδισμένοι από το deal

Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι με την απόκτηση μετοχών από τον Prem Watsa, κερδισμένοι είναι ο ίδιος και η Grivalia, καθώς ο πρώτος αποκτά το 32% των μετοχών στη νέα τράπεζα, αλλά και οι μέτοχοι της Grivalia οι οποίοι δίνουν τις μετοχές με premium.

Loading