Υπουργικές αποφάσεις – εξπρές ως την Πρωτοχρονιά

Τρέχουν να προλάβουν στα Υπουργεία ώστε μέχρι και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς να εκδοθούν σωρεία αποφάσεων που εκκρεμούν και διαρκώς προαναγγέλλονται, αλλά καθυστερούν να εκδοθούν.

propoli

Προτεραιότητα πρόκειται να δοθεί στην έκδοση της υπουργικής Απόφασης για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την φετινή σαιζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και αύριο θα έχει εκδοθεί η απόφαση, γιατί αν καθυστερήσει, τότε μέχρι να ενημερωθεί και να ετοιμαστεί η πλατφόρμα θα έχει μπει ο Ιανουάριος και θα απομένουν ελάχιστες ημέρες για να προλάβουν οι δικαιούχοι να υποβάλουν αιτήσεις μέσα στις γιορτές.

Σήμερα το αργότερο πρέπει να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για να εγκριθούν α περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για να καλυφθούν και οι επιπλέον 229.000 δικαιούχοι του Κοινωνικού Μερίσματος.

Από την Παρασκευή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των αίτησεων ξεκίνησε μια τελική προσπάθεια διασταυρώσεων, για να φανει αν οι δικαιούχοι και το ποσόν για εφάπαξ επιδόματα που αντιστοιχεί σε αυτούς μπορεί να μειωθεί (πχ αν δεν έχουν δηλώσει σωστό ΙΒΑΝ ή ΑΦΜ).

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά θα πρέπει να κατατεθούν στους λογαριασμούς ως την Παρασκευή και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο για καθυστερήσεις.

Παράταση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Τελευταία στιγμή επίσης αναμένεται να εκδοθεί και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να μην ισχύσει από 1.1.2019 η κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος και Λέρος).

Για την καθυστέρηση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Βίτσας επικαλέστηκε την «διαπραγμάτευση»  που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο κύκλοι του Υπουργού Οικονομικών αλλά και από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα περί «διαπραγμάτευσης». Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει δικαιολογία να καθυστερεί εδώ και 6 μήνες η λήψη της σχετικής απόφασης, ειδικά μετά τον Αύγουστο που έληξε το 3ο Μνημόνιο.

Παρά ταύτα, οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι των νησιών δεν μπορούν να γνωρίζουν με τι ΦΠΑ θα επιβαρύνονται τελικώς οι συναλλαγές τους από 1.1.2019.

Loading