«Φουσκωμένος» ΕΝΦΙΑ για 1 εκατ. ιδιοκτήτες

Ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν άυξηση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

propoli

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο “φουσκωμένο” ΕΝΦΙΑ για το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων ακόμη και στις λαϊκές συνοικίες, με ποσό όμως που εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται επίσης να διευκρίνισε ότι στο 67% θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο ενώ το 18% θα δει μειώσεις.

Νέες αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida.gr -και δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δέχθηκαν τη “σπαστή” αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ- οι αναπροσαρμογές των Τιμών Ζώνης δεν οδηγούν απαραίτητα και σε μετακίνηση των υπόχρεων στο υψηλότερο κλιμάκιο.

Για παράδειγμα, εάν κάποιο ακίνητο βρίσκεται σήμερα σε Ζώνη με τιμή 800 ευρώ/τ.μ. και αυξηθεί η τιμή στα 1.000 ευρώ/τ.μ., δεν αλλάζει ο συντελεστής του ΕΝΦΙΑ (2,90 ευρώ/τ.μ.), καθώς το εν κλιμάκιο καλύπτει τις Ζώνες από 750 ευρώ ως 1.000 ευρώ/τ.μ.

Οι “λαϊκές” περιοχές

Όσον αφορά τις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές, που βρίσκονται σε Ζώνες των 500 ευρώ ή μεταξύ 500- 750 ευρώ/τ.μ. ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για “λελογισμένες αυξήσεις” έως 20 ευρώ. Προαφανώς αυτές δεν θα εναρμονιστούν με τις εισηγήσεις των εκτιμητών, που για πολλές Ζώνες έφταναν ή ξεπερνούσαν το 50%.

 

 

Loading