Χρηματιστήριο: Βουτιά 0,56% μετά το διάγγελμα Τσίπρα για «κανονικότητα»

Οι αγορές αξιολογούν ακόμη και την… Ιθάκη και μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα απάντησαν με ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο.

propoli

Οι αναφορές για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα εκλαμβάνονται ως απαρχή για παροχές από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν επίσης, ότι στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων όλα έχουν «κολλήσει» (ΕΛ.ΠΕ, Ελληνικό, κτλ), καθώς εν όψει της προεκλογικής περιόδου όλα τα «μολύβια» είναι κάτω και καμία εξέλιξη δεν υπάρχει πέρα από το πρόγραμμα παροχών το οποίο ετοιμάζεται να εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει ξένος επενδυτής στο Newmoney.gr, είναι χαρακτηριστική η συμπεριφορά ξένων funds που έφυγαν απ;o την Τουρκία τα οποία καταφεύγουν σε ασφαλείς προορισμούς όπως τα αμερικανικά ομόλογα και δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο μιας αναδυόμενης αγοράς όπως η Ελλάδα.

Η ελληνική αγορά σημείωσε το υψηλό έτους στις 895 μονάδες στο χρηματιστήριο, αλλά έκτοτε δεν έχει να παρουσιάσει την «επόμενη» ημέρα στους ξένους επενδυτές, δηλαδή το πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα.

Όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις υπερφορολογούνται στα κέρδη, στα μερίσματα, η ανάπτυξη χάνεται και δεν καταλήγει στους επενδυτές ή στην ελληνική κοινωνία, αλλά στο βωμό των πλεονασμάτων ενός αναποτελεσματικού Δημοσίου.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα κάνει και οι επενδυτές περιμένουν να αξιολογήσουν τα μέτρα που θα εξαγγείλει- εάν αυτά αποτελούν εχέγγυο ώστε το σημερινό πρόγραμμα των υψηλών πλεονασμάτων να αλλάξει ώστε να είναι κάτι εφικτό από τις δυνάμεις της οικονομίας. Σήμερα, οι ξένοι γνωρίζουν ότι το παρόν πρόγραμμα μετατρέπει τη χώρα σε μια οικονομία- ζόμπι.

Η Ελλάδα, ως αναδυόμενη αγορά έχει ρίσκο και η απόδοση των ομολόγων κινείται στο 4,326%, ενώ το Χρηματιστήριο βρίσκεται στις 709 μονάδες, με πτώση 0,49%.

Η μετοχή της Alpha Bank χάνει 0,06% στα 1,578 ευρώ.

Βουτιά 1,54% για τη μετοχή της Eurobank, στα 0,708 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,2324 ευρώ, με πτώση 1,11%.

Βουτιά 2,07% για τον ΟΛΠ, στα 16,06 ευρώ.

Βουτιά 3,27% για τη Σαράντης, στα 7,10 ευρώ, μετά τη χθεσινή άνοδο.

Πάνω από 1% η πτώση σε ΔΕΗ, Coca- Cola και ΕΛ.ΠΕ στα 1,622 ευρώ, 29,21 ευρώ και 6,74 ευρώ αντίστοιχα. Η αξία στις συναλλαγές ανήλθε στα 12 εκατ. ευρώ.

Loading