Χρηματιστήριο: «Δεν υπάρχει αγορά», λένε οι ξένοι επενδυτές

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι από την αναιμική συμπεριφορά της χρηματιστηριακής αγοράς δηλώνουν οι ξένοι επενδυτές καθώς οι χαμηλοί τζίροι επέστρεψαν και δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης μετά βίας έχουν διακινηθεί 4 εκατ. ευρώ.

propoli

«Δεν υπάρχει αγορά, ούτε bid» είναι η μόνιμη επωδός για τους ξένους επενδυτές οι οποίοι έχουν απογοητευτεί πλήρως από την αντίδραση της ελληνικής αγοράς ύστερα από την ελάφρυνση του χρέους. Το επιχείρημα αρκετών ότι μόλις μειωθεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 3,6% τότε θα πραγματοποιηθεί και ανάλογη κίνηση στο χρηματιστήριο -προς τις 800 μονάδες- δεν ικανοποιεί όλους όσοι επενδύουν στο χρηματιστήριο.

Το δεκαετές ομόλογο

Σήμερα, το δεκαετές κινείται οριακά ανοδικά με απόδοση μεταξύ 3,853-3,856% και η πτώση κατά 200 περίπου μονάδες βάσης δεν διαφαίνεται ούτε μετά τις παρουσιάσεις προς ξένους θεσμικούς στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση και τη Rothchild. Ο στόχος της τελευταίας είναι να πέσει το ελληνικό δεκαετές προς το 3,6% ώστε τότε να διαγνώσει τις διαθέσεις της αγοράς για ένα επιτόκιο κάτω από το 3,55% (είναι το επιτόκιο που δάνειζε το ΔΝΤ), πράγμα που θα αποτελεί επιτυχία για τις αγορές. Αυτές όμως, όπως φαίνεται, προς το παρόν δεν ακολουθούν ούτε στα ομόλογα, ούτε στις μετοχές – πέραν ορισμένων σποραδικών κινήσεων σε μικρομεσαίες εταιρείες.

Επι της ουσίας, ακόμη κι αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια κίνηση η ελληνική αγορά ομολόγων παραμένει δέσμια των ξένων αγορών και ιδιαίτερα της Ιταλικής -όπως συνέβη και κατά την εκλογή της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Μετά τη συμφωνία χρέους αλλά και τις δύο αναβαθμίσεις η ελληνική αγορά προσέγγισε τις 764 μονάδες αλλά ποτέ δεν τις ξεπέρασε ενώ ο τζίρος δεν έχει φθάσει ούτε τα 50 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες: Καμία κίνηση παρά τις πωλήσεις

Στις τράπεζες ο προβληματισμός είναι ακόμα μεγαλύτερος καθώς έχει ανακοινωθεί σωρεία πωλήσεων κόκκινων δανείων – όπως και θυγατρικών εταιρειών – αλλά και πάλι δεν έχει εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον.

 

Loading