Χρηματιστήριο: Τεχνική αντίδραση 1,94% – Οι αγορές περιμένουν πράξεις

Το «φρενάρισμα» στις πωλήσεις από Funds αναδυομένων αγορών, οι χαμηλές τιμές αλλά και το κλείσιμο θέσεων από τα short funds συντελούν στην εκρηκτική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σταθεροποίησε τα κέρδη του σε 1,94%, με τον Γενικό Δείκτη στις 721,47 μονάδες.

propoli

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, αρκετά funds από τις αναδυόμενες αγορές πίεζαν με ρευστοποιήσεις τόσο σε τράπεζες, όσο και blue chips, καθώς αποχωρούσαν λόγω των αναδιαρθρώσεων στον MSCI και κυρίως λόγω της κρίσης στην Τουρκία και της αναταραχής στην Ιταλία.

Διεθνείς επενδυτές και παράγοντες συστήνουν μικρότερη έκθεση σε Ελλάδα, αλλά και αναδυόμενες αγορές. Η «έξοδος» της Ελλάδος από το Μνημόνιο δεν προσφέρει ασφάλεια στους ξένους επενδυτές, καθώς η ελληνική αγορά είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους.

Οι αγορές τώρα δεν απαιτούν απλώς τις αλλαγές, αλλά θέλουν να τις βλέπουν να γίνονται πραγματικότητα. Η θεωρία με λίγα λόγια τελείωσε, τώρα ήλθε η ώρα των πράξεων. Η χώρα μπορεί να διαθέτει ένα κεφαλαιακό απόθεμα 24 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, διότι θα εκληφθεί ως αδυναμία. Υπό τις παρούσες συνθήκες η έξοδος στις αγορές είναι απαγορευτική, καθώς μόνο ένα επιτόκιο κάτω από 3,55% θα μπορούσε να εκληφθεί ως επιτυχία.

Η κύρια παράμετρος που θα κρίνει την πορεία είναι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να μιλά για παροχές. Εφόσον αυτό συμβεί, τότε η απάντηση των αγορών θα είναι σκληρή.

Από την άλλη πλευρά, ένα μέρος των επενδυτών αναμένει να ακούσει από την αντιπολίτευση τι θα ανακοινώσει, καθώς οι εκλογές είναι σε εννιά μήνες το αργότερο. Με λίγα λόγια, οι αγορές θα περάσουν από ένα είδος stress tests τόσο την κυβέρνηση, όσο και την αντιπολίτευση τις πρώτες ημέρες εξόδου από τα Μνημόνια. Τα καλά λόγια των Ευρωπαίων δεν αρκούν, ούτε οι φιέστες.

Όσο για τη σημερινή αντίδραση, το χρηματιστήριο αντιδρά εύλογα, ύστερα από έξι ημέρες πτώσης και η άνοδος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, εφόσον υπήρχαν πρόθυμοι αγοραστές. Σε ένα μέρος οφείλεται και στους short που κλείνουν ορισμένες από τις θέσεις τους. Αλλά η αγορά για την άνοδο χρειάζεται προσδοκίες και προοπτικές οι οποίες σήμερα δεν υφίστανται.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 721,47 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,94%.

Κέρδη 2,47% για την Alpha bank στα 1,619 ευρώ.

Άνοδος 2,41% για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 1,70 ευρώ.

Κέρδη 2,62% για τη Eurobank στα 0,7645 ευρώ.

Άνοδος 2,41% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,376 ευρώ.

Κέρδη 1,34% για την Εθνική στα 0,2412 ευρώ.

Άνοδος 3,85% για τον ΟΤΕ στα 10,789 ευρώ.

Κέρδη 2,48% για τη Βιοχάλκο στα 2,89 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών έχει ανέλθει στα 7,1 εκατ.ευρώ.

Loading