Καθαρά Δευτέρα: Συνταγές για την αγαπημένη μας Δευτέρα

Σαρακοστιανές λιχουδιές συνθέτουν μια Καθαρά Δευτέρα που θα μας μείνει αξέχαστη.

Ταραμοσαλάτα

  •  120 γρ. ταραμάς λευκός
  •  200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  •  80 ml χυμός λεμονιού (ή λιγότερο αν δεν μας αρέσει πολύ το λεμόνι)
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  •  300 – 350 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

propoli
  1. Βάζουμε το κρεμμύδι σε ψιλό σουρωτήρι, το πιέζουμε να φύγουν όλα τα υγρά και το αδειάζουμε στον πολυκόφτη.
  2. Προσθέτουμε τον ταραμά, το ψωμί και το χυμό και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το λάδι.
  4. Αν το μείγμα γίνει πολύ πηχτό, αραιώνουμε με λίγο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια κρέμα με την υφή μαγιονέζας.

Καλαμαράκια τηγανητά 

  •  1 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού καλαμποκάλευρο ψιλό
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  •  1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα καλαμαράκια τηγανητά με μπαχαράτο σιμιγδάλι κάνουμε ως εξής: Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα καλαμαράκια. Τα κόβουμε σε λωρίδες ή ροδέλες.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο, το σιμιγδάλι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και αλατοπίπερο.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3-4 εκ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής, θα πρέπει να δείξει 180-190°C).
  4. Περνάμε τα καλαμαράκια από το μείγμα παναρίσματος, τινάζουμε ελαφρά για να φύγει η περίσσεια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κρούστα τους.
  5. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι 

  •  1 χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, γύρω στο 1 κιλό, καθαρισμένο και πλυμένο
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  •  2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  2 – 3 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  140 ml ελαιόλαδο
  •  1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
  •  1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι
  •  1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει ιδεωδώς ακριβώς, μαζί με τα 2 φύλλα δάφνης.
  2. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά.
  3. Σιγοψήνουμε για περίπου 45 – 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Δεν θα α χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (γιατί το χταπόδι θα βγάλει και τα δικά του άφθονα υγρά).
  4. Στο τέλος κρατάμε 1 φλιτζ. τσαγιού χταποδόζουμο για τη συνταγή (αν έχει μείνει στην κατσαρόλα και άλλο υγρό, το κρατάμε για να φτιάξουμε ένα άλλο φαγητό, π.χ. χταπόδι πιλάφι ή γιουβέτσι).
  5. Βγάζουμε το χταπόδι σε επιφάνεια κοπής, το χωρίζουμε στα πλοκάμια του και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  6. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για άλλο 1/2 – 1 λεπτό και ρίχνουμε το κρασί.
  8. Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το χταποδόζουμο και 600 ml καυτό νερό.
  9. Μόλις κοχλάσει το υγρό, ρίχνουμε το μακαρονάκι και ανακατεύουμε για να μην πιάσει στον πυθμένα της κατσαρόλας. Μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά.
  10. Ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, το κομμένο χταπόδι και τα μπαχαρικά.
  11. Προσθέτουμε άλλα 600 ml (2 ποτήρια) καυτό νερό και βράζουμε για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το ζυμαρικό και να απορροφήσει τα υγρά.
  12. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σοκολάτα και λεμόνι

  •  3 κούπες ζάχαρη
  •  4 κούπες νερό
  •  φλούδα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  •  ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  •  2/3 κούπας σπορέλαιο
  •  2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
  •  100 γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένη
  •  150 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

Διαδικασία

  1. Για τον σιμιγδαλένιο χαλβά με σοκολάτα και λεμόνι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και το μισό από το ξύσμα σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Όταν αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει, το αφήνουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε.
  3. Αφαιρούμε τη φλούδα.
  4. Ρίχνουμε σε μια σχετικά ρηχή κατσαρόλα το λάδι και το σιμιγδάλι.
  5. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
  6. Χρειάζεται υπομονετικό καβούρδισμα, μέχρι να σκουρύνει το σιμιγδάλι και να σκορπίσει πολύ ευχάριστο άρωμα, αλλά να μην καεί.
  7. Στο τέλος προσθέτουμε τα φιστίκια Αιγίνης και καβουρδίζουμε για 2 λεπτά ακόμη.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε όλο το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι (προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει), ανακατεύοντας με την κουτάλα μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό και ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  9. Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια λαδωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση και τον αφήνουμε να κρυώσει.
  10. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή την ανακατεύουμε μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, προσέχοντας ο πάτος του μπολ να μην ακουμπά στο νερό.
  11. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά τον χαλβά και περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.
  12. Πασπαλίζουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά με το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού.

*Οι συνταγές είναι από τον γαστρονόμο

Δείτε επίσης: Πατάτα Νάξου: Έχει εξαντληθεί από την αγορά

Loading