INTIME

Έφτασε η ώρα για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Στις 10 σήμερα το πρωί ξεκινάει άλλη μία μάχη στη Βουλή, αυτή τη φορά για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

propoli

Το ξεχωριστό σε αυτό το νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, που θα ανοίξει σε λίγο είναι ότι για πρώτη φορά από το 1975 θα αναδείξει και την δυνατότητα άρσης της συνέπειας διάλυσης της Βουλής από την μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από τις 149 προτάσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια την Τετάρτη το βράδυ και ένα μήνα μετά για δεύτερη και τελευταία φορά σε αυτή τη Βουλή, μόνο 7 είναι τα άρθρα στα οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν από κοινού ότι πρέπει να αναθεωρηθούν και τα υπερψήφισαν στην επιτροπή.

Σημείο τριβής το Άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο μέλλον του άρθρου 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της βουλής.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, η ΝΔ κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής έκανε μία κίνηση αιφνιδιασμού ψηφίζοντας όχι μόνο τη δική της πρόταση για το άρθρο 32 αλλά και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου το συγκεκριμένο άρθρο να συγκεντρώσει 180 ψήφους στην παρούσα Βουλή και άρα στην επόμενη Βουλή να χρειαστεί μόνο 151 για να αναθεωρηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική του πρόταση προτείνει έξι ψηφοφορίες στη Βουλή και εφόσον καμία από τις έξι δεν αποδώσουν καρπούς τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό.

Η Νέα Δημοκρατία στη δική της πρόταση προβλέπει τρεις ψηφοφορίες από τη Βουλή, μια με 200 ψήφους, μία με 180 και μια με 151 και εφόσον δεν προκύψει αποτέλεσμα στην τέταρτη ψηφοφορία ο πρόεδρος να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία, από τη βουλή όμως και όχι με προσφυγή στον λαό.

Η μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τη «δέσμευση» της επόμενης βουλής

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η κυβέρνηση διά του Γιώργου Κατρούγκαλου βασίζεται σε απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου τον Νοέμβριο του 2003, για την υπόθεση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου.

Υποστηρίζει λοιπόν ότι αυτή η άποψη αναφέρει πως το περιεχόμενο ενός άρθρου είναι δεσμευτικό και για την επόμενη Βουλή, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο του όπως θα θέλει η τότε πλειοψηφία. Με απλά λόγια εφόσον η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει τώρα το άρθρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένη και στην επόμενη Βουλή να το αναθεωρήσει με το ίδιο περιεχόμενο, δηλαδή εάν ο Πρόεδρος δεν εκλέγεται από τη Βουλή να εκλέγεται από τον λαό.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της αναφέρεται σε γνωματεύσεις που έχουν κάνει κορυφαίοι συνταγματολόγοι όπως ο Αριστόβουλος Μάνεσης και ο Δημήτρης Τσάτσος οι οποίοι όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θεωρούν πως η παρούσα βουλή δεσμεύει και την επόμενη όσον αφορά το περιεχόμενο που θα έχει ένα προς αναθεώρηση άρθρο.

Loading