ΙΝΤΙΜΕ

ΣΥΡΙΖΑ: “Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις ρίζες μας”

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ύστερα από το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας, η οποία ανάγκασε και το ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει μνημόνιο, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν ενδελεχώς την επόμενη ημέρα,η οποία περιέχει πολύ Αριστερά και Κεντροαριστερά.

propoli

“Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις ρίζες μας”, όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος τονίζει πως σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί και η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο, για την οποία ευελπιστούν πως θα κάνει ευδιάκριτες τις ιδεολογικές διαφοροποιήσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, σημειώνουν πως η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο του έδωσε την ευκαιρία και να συζητήσει με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς τη δυνατότητα συγκλίσεων σε σειρά ζητημάτων προκειμένου να αποφευχθεί η ορμπανοποίηση της Ευρώπης.

Από την άλλη, τα νέα για τις συντάξεις δεν είναι τόσο ευχάριστα από τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, η οποία διεξάγεται στα κρυφά.

Κι αυτό γιατί αναζητείται δημοσιονομικός χώρος δύο δισ. ευρώ για το 2019 και μέχρι το 2022 ετησίως ούτως ώστε να μπορέσει το ΥΠΟΙΚ να στείλει στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν το σχέδιο προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο δίχως τις περικοπές.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως κι ο κ. Τσίπρας επιμένει στις δημόσιες τοποθετήσεις του να υπογραμμίζει πως το ψαλίδισμα δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, προκειμένου να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις των Θεσμών.

Πιθανότητα μεσοβέζικου συμβιβασμού

Όπως κι αν έχει, θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξει συμφωνία μέχρι και σήμερα Παρασκευή, όταν κι αποχωρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών από την Αθήνα, οι οποίοι αμφισβητούν κατά πόσο η επιστροφή των αναπτυξιακών ρυθμών έχει έρθει για να μείνει ή είναι παροδική.

Δεν αποκλείεται, επομένως, οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα μεσοβέζικο συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει είτε χρονική παράταση της διάσωσης των συντάξεων είτε μικρότερη οριζόντια περικοπή τους.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση φοβούνται πως θα χρειαστεί να περιορίσουν κοινωνικές δαπάνες, όπως αυτές για τα σχολικά γεύματα και την ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών, προκειμένου να βρεθούν χρήματα για να εκπληρωθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη.

Loading