INTIME

Ίσες αποστάσεις από ΝΔ στον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Ίσες αποστάσεις προσπάθησε να κρατήσει η ΝΔ στον επιχειρούμενο διαχωρισμό των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας, όπως αυτός δρομολογείται μετά τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

propoli

Στην «χλιαρή» ανακοίνωση που εξέδωσε η Πειραιώς στέκονται στην «καθυστερημένη υιοθέτηση» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στην «πάγια θέση της ΝΔ» ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δυο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Εξ ου και η υπενθύμιση στη δήλωση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, είχε λάβει σχετικές πρωτοβουλίες «με τη σύσταση κοινής εταιρείας κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλύουν γραμμή-γραμμή το ανακοινωθέν Τσίπρα-Ιερώνυμου, καλώντας το Μέγαρο Μαξίμου η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες «να μην εξαντληθεί σε μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από ο κράτος».

Από εκεί και πέρα εξακολουθούν να τονίζουν ότι η κυβέρνηση μετατρέπει την αναθεώρηση του συντάγματος σε εργαλείο αντιπερισπασμού προκειμένου να αποσπαστεί η προσοχή της κοινωνίας από το οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό ναυάγιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος πως το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να δρομολογήσει «τσάτρα-πάτρα» μια συνταγματική αναθεώρηση της τελευταίας στιγμής. «Δεν θέλουν η χώρα να μείνει απλά στάσιμη. Θέλουν η χώρα να πάει πίσω. Να πάνε τη χώρα πίσω στα θεσμικά, όπως την πήγαν πίσω στην οικονομία, την παιδεία, την κοινωνική πολιτική, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, παντού. Μέσω απαράδεκτων προβλέψεων, μέσω μιας σειράς από πρόχειρες αναδιατυπώσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί επί της ουσίας να ματαιώσει για μια δεκαετία κάθε γενναία, κάθε μεγάλη αλλαγή του συντάγματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«ΣΥΡΙΖοποιούν το σύνταγμα»

Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε που μίλησε για μια σειρά από κυβερνητικούς «κούφιους βερμπαλισμούς», ενώ σε άλλο σημείο περιέγραψε την αναθεωρητική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ως ένα «αντιδραστικό αναχρονιστικό μονοπάτι προς ένα συνταγματικό τέλμα το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα ακόμη πιο πίσω».

Μάλιστα έφερε ως παραδείγματα τα κεφάλαια που δεν θίγει ο ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση, ανάπτυξη, δικαιοσύνη, καλή νομοθέτηση, δημοσιονομική σταθερότητα. Με άλλα λόγια, μένουν τελείως άθικτες οι δομές που συνέτειναν στη σημερινή οπισθοδρόμηση. Γιατί ακριβώς σε αυτές ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φέρει στα δικά του μικρά μέτρα όλο το πολιτικό σύστημα. Θα το πω πολύ απλά: με την πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να “συριζοποιήσει” ακόμη και το σύνταγμα. Δεν θα το επιτρέψουμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Loading