«Ακροδεξιοί έδωσαν τον τόνο στο συλλαλητήριο»

Στις πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθήνας, Ελένη Αυλωνίτου.

propoli

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία που διαμορφώνεται στην ελληνική βουλή, με αποτέλεσμα να συστήνονται ονομαστικές ψηφοφορίες, η Ε. Αυλωνίτου εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό «δεν είναι καθόλου προβληματικό, με την έννοια ότι αυτή είναι η κανονική λειτουργία της βουλής, όσον αφορά το πρώτο μέρος για τις ψηφοφορίες. Γιατί κανονικά σε κάθε νομοσχέδιο πρέπει να βρίσκονται όλοι οι βουλευτές για να ψηφίσουνε. Κατ’ οικονομίαν λοιπόν για να μπορούνε όλοι οι βουλευτές να διευκολύνονται στις επιτροπές αυτό στα περισσότερα νομοσχέδια γίνεται με βάση τους εισηγητές του νομοσχεδίου.  Και αν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση σε κάποιο άρθρο γίνεται ονομαστική ψηφοφορία. Ξαναγυρίζουμε σε αυτό που λέμε ότι είναι η κανονικότητα της βουλής, όσον αφορά τις ονομαστικές ψηφοφορίες».

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις εκρηκτικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι δείχνει «κατανόηση» για το γεγονός ότι «κάνει έναν αγώνα επιβίωσης». «Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον δείχνουνε να μην μπαίνει στη Βουλή. Δε ξέρω βέβαια σε τι σχηματισμό θα μετέχει στις επόμενες εκλογές, αλλά προφανώς έχει να κάνει και με αυτό το ζήτημα».

«Από εκεί και πέρα θέλω να σας πως ότι υπάρχουν στη Βουλή, 16 ανεξάρτητοι βουλευτές, που κάπου και αυτοί θα πρέπει να μιλήσουν, θα πρέπει να έχουνε την γνώμη τους όσον αφορά τα νομοσχέδια. Αυτοί λοιπόν θα πρέπει να εκφραστούν. Αυτό επιβάλλει και η Δημοκρατία μας, και το σύνταγμά μας», τόνισε επιστρέφοντας στο ζήτημα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Για τη Novartis

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τους χειρισμούς τους τα χρόνια της κρίσης. «Κάποιοι κερδοσκοπήσαν από τα μνημόνια. Το σκάνδαλο της Novartis, γενικά το σκάνδαλο του φαρμάκου, είναι πολλά χρόνια. Την τελευταία εικοσαετία υπάρχουν πάρα πολλά, σημεία και τέρατα. Το σκάνδαλο όμως της Novartis, είναι μέσα στα μνημόνια. Την ώρα δηλαδή που περικόπτανε μισθούς και συντάξεις, και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, εξακολουθούσανε να παίρνουμε δάνεια για τα κόμματά τους, δάνεια στον αέρα, βάζοντας εγγύηση μελλοντικές νίκες στις επόμενες εκλογές. Εξακολουθούσανε να υπάρχουνε σκάνδαλα και να προωθούνε συγκεκριμένες εταιρείες συγκεκριμένα στο φάρμακα, προφανώς όχι με το αζημίωτο», τόνισε η Ε. Αυλωνίτου, μεταξύ άλλων.

Για την οικονομία

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την κατάσταση της ελληνική οικονομία, η βουλευτής της Β’ Αθήνας, χαρακτήρισε το επιτόκιο που διαμορφώθηκε στα επιτόκια, ως «αναμενόμενο».

«Καταρχάς για το δούμε, πρέπει να δούμε πόσα χρήματα προσφέρθηκαν. Εμείς ζητούσαμε 2,5 δισ. τα οποία αποτελούνε το 36% του συνολικού ποσού που ζητούμε για αυτόν το χρόνο δηλαδή εμείς για να καλυφθούμε θέλουμε 7 δις, πήραμε τα 2,5 και η προσφορά ήτανε στα 10 δις και μάλιστα προσφορά όχι από κερδοσκόπους, αλλά από σοβαρούς επενδυτές που βλέπουνε μακροχρόνια. Το επιτόκιο ήταν το καλύτερο δυνατό. Το δεκαετές ομόλογο έχει πέσει κάτω από 4, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πιστεύω ότι μέχρι πριν το Πάσχα θα έχουμε βγει στις αγορές».

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τις τετ-α-τετ δηλώσεις που Τσίπρα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας όλους όσοι συμμετείχαν στα συλλαλητήρια, ως ακροδεξιούς, η Ε. Αυλωνίτου εκτίμησε ότι «όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ούτε ακροδεξιοί, βέβαια είναι το συναίσθημα που τους οδηγεί, και για μένα η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με το συναίσθημα μόνο που μας κατέχει. Πρέπει να ασκείται με τα πραγματικά δεδομένα και τα συμφέροντα της χώρας  τα τωρινά και τα μελλοντικά. Ήτανε ένα πηγαδάκι που μέσα στα σύντομα πλαίσια προσπάθησε να εξηγήσει ο πρωθυπουργός αυτό που είδε η διεθνής κοινότητα. Αυτό που έδωσε τόνο δυστυχώς γιατί δεν περιφρουρήθηκε αυτή η διαμαρτυρία, και τον τόνο τον έδωσαν όλοι αυτοί οι ακροδεξιοί, που μέσα θα δείτε ότι ήταν και βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο κύριος Λαγός, οι οποίοι προσπάθησαν να εισβάλλουν».

Τέλος, όσον αφορά την εμπλοκή του αρμόδιου εισαγγελέα στις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Λάρισα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι ως κυβέρνηση «εμείς δεν το θέλουμε, οπωσδήποτε είμαστε εναντίον των ‘αγροτοδικίων’. Εγώ στη προσωπική μου γνώμη είμαι αντίθετη με αυτό. Ωστόσο, από τη μια δε μπορούμε να λέμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη, και από την άλλη ότι συμβαίνει να επικαλούμαστε ότι η κυβέρνηση τα κάνει».

Loading