INTIME

Αλέξης Τσίπρας – Πάνος Καμμένος μαζί μέχρι το Μάιο!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ προδικάζουν ότι τα πάντα, τουλάχιστον όσον αφορά τις διαδικασίες στη γείτονα, θα κυλήσουν σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών,  παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις του Πάνου Καμμένου.

Αυτό σημαίνει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου οπότε η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή μπορεί να έρθει περί τα τέλη του ίδιου μήνα ή στις αρχές Μαρτίου.

Όταν, δηλαδή, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έχουν συμφωνήσει να ξανασυζητήσουν για το Μακεδονικό και συνεπακολούθως για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Αυτήν τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει ως μειοψηφίας μέχρι το Μάιο, με τους ΑΝΕΛ να στηρίζουν τα νομοσχέδια που θα έρχονται στη Βουλή μέχρι τότε.

Όπως κι αν έχει, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η Συμφωνία θα υπερψηφιστεί χάρη και στις ψήφους της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, και των βουλευτών του Σπύρου Δανέλη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη, ενώ θετικώς προσκείμενος είναι κι ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Από εκεί και πέρα, στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένες τις θετικές ψήφους και τριών βουλευτών των ΑΝΕΛ, της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Θανάση Παπαχριστόπουλου, καθώς και του πρώην υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι.

Τη δεδομένη στιγμή ερωτηματικό παραμένει η στάση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος αρχικώς είχε παρουσιαστεί ως ένθερμος υποστηρικτής της Συμφωνίας.

Οι εσωκομματικές ισορροπίες, ωστόσο, στο ΚΙΝΑΛ τον έχουν κάνει επιφυλακτικό (sic).

Ψήφος εμπιστοσύνης ο προϋπολογισμός

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως απομακρύνεται, μετά κι από τις δηλώσεις Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, η πιθανότητα ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Πιθανότατα θα προσδώσει ακόμα πιο έντονο τέτοιο τόνο από ό,τι συνήθως στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, στον οποίο δεν θα υπάρχουν οι περικοπές στις συντάξεις κι από την άλλη θα έχουν συμπεριληφθεί πολλά από τα φιλολαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, ενώ κάποια από αυτά θα έχουν ήδη ψηφιστεί στο μεσοδιάστημα.

Loading