Αναβιώνουν εξτρεμιστικές αλβανικές ομάδες

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ιδιαιτέρως ανήσυχη έως φοβισμένη είναι η ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, η οποία τρέμει για τα χειρότερα ενόψει της τέλεσης του 40ήμερου μνημόσυνου του Κωνσταντίνου Κατσίφα το προσεχές Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στις Βουλιαράτες.

Όπως πληροφορείται το Politik, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, 3 Δεκεμβρίου άγνωστοι κατέστρεψαν το Μνημείο του εξαίρετου οπλαρχηγού της Ηπείρου Θύμιου Λιώλη κι έσκισαν την ελληνική σημαία στην πλατεία του χωριού Κρανιά του δήμου Φοινικαίων, στην περιοχή Αγίων Σαράντα- Δελβίνου.

Ο ένας από τους δράστες απόσπασε την εμπρόσθια μαρμαρόπλακα, έσπασε το γλυπτό το οποίο εικόνιζε τον ήρωα, ο οποίος καταγόταν από το χωριό κι έσκισε την ελληνική σημαία.

Ο δράστης έγινε αντιληπτός από κατοίκους του χωριού κι ετράπη σε φυγή.

Το αυτοκίνητο με τους δύο συνεργούς του- κάποιοι μιλάνε για δύο αυτοκίνητα-, ωστόσο, μόλις αντιλήφθηκε την κινητοποίηση των κατοίκων ανάπτυξε ταχύτητα κι εξαφανίστηκε αφήνοντας τον δράστη, ο οποίος είχε κρυφτεί κάπου στην περιοχή του χωριού κι ακόμα δεν έχει συλληφθεί.

Οι κάτοικοι ισχυρίζονται πως η Αστυνομία συνέδραμε στη διαφυγή του.

Σύμφωνα με όσα μας λέει ο πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, Δημήτρης Περδίκης, η άνανδρη κι εγκληματική αυτή πράξη ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, αφού το κλίμα φρόντισε να οξύνει ο δημοσιογράφος του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού TOP CHANNEL Μαρίν Μέμα, ο οποίος πριν λίγες ημέρες ετοίμασε ένα ανιστόρητο κι ανθελληνικό ντοκιμαντέρ με το χαρακτηριστικό τίτλο, “Όταν τιμούν τους φονιάδες Αλβανών“.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή οι εθνικοί αγωνιστές της Βορείου Ηπείρου Θύμιος Λιώλης και Σπύρος Σπυρομήλιος παρουσιάζονταν από τον δημοσιογράφο ούτε λίγο ούτε πολύ ως ανθρωπόμορφα τέρατα.

Για τις ανάγκες του “ρεπορτάζ”, μάλιστα, ο ανθέλληνας δημοσιογράφος πήγε στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς και δείχνοντας το Μνημείο του αποκαλούμενου “Καπετάνιου του Βούρκου” Θύμιου Λιώλη έλεγε “στη νότια Αλβανία κατασκευάζονται μνημεία για τους σφαγείς του αλβανικού λαού”.

Πάντοτε κατά τον κ. Περδίκη, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί αναβίωση της δράσης των εξτρεμιστικών ομάδων “Ερυθρόμαυρη Συμμαχία” (“Aleanca Kuqezi”) του Κρεσνίκ Σπαχίου και “Συμμαχία για τη Μεγάλη Αλβανία” του Ταχίρ Βελίου.

“Ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης”

Η καταστροφή του Μνημείου έρχεται ενώ είναι σε εξέλιξη η τρομοκράτηση των κατοίκων του χωριού Βουλιαράτες ενόψει του μνημόσυνου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Η αποθράσυνση των Αλβανών οφείλεται και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταστήσει σαφές στα Τίρανα ότι δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού”, υπογραμμίζει ο κ. Περδίκης, ο οποίος καλεί την Αθήνα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να σταματήσει ο νέος γύρος διωγμών τους οποίους υφίστανται οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.

Loading