INTIME

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Αν για το ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τη συμβιβαστική οδό με την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα, για τον ανασχηματισμό –αναμένεται ακόμα και σήμερα Τρίτη, αν και το πιθανότερο είναι αύριο Τετάρτη– είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει το δρόμο των ριζικών αλλαγών, όχι μόνο σε πρόσωπα –εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε αμφίπλευρη διεύρυνση με το μυαλό και στις αυτοδιοικητικές εκλογές– αλλά και σε δομές.

propoli

Ως προς τις τελευταίες αναμένεται η διάσπαση υπουργείων και η δημιουργία χαρτοφυλακίων τα οποία θα επικεντρώνονται στις επενδύσεις, αλλά και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία αποτελούν αγκάθι για τη βιωσιμότητα των τραπεζών, για τις οποίες κανείς δεν θέλει να φτάσουν στο σημείο να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Δεν έλειψαν, πάντως, και οι εσωκομματικές αντιδράσεις για την εκλογή Σκουρλέτη, οι οποίες ωστόσο περιορίστηκαν σε λίγους προεδρικούς και πασοκογενείς.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, με την επιλογή που έκανε για τον νέο γραμματέα επιχειρεί να επιμερίσει από τώρα την ευθύνη για τυχόν αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα και στην εσωκομματική αντιπολίτευση των «53+» από την οποία προέρχεται ο κ. Σκουρλέτης.

Πιθανότερος αντικαταστάτης του τελευταίου στο υπουργείο Εσωτερικών φέρεται πλέον ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έκανε πίσω ως προς τη διεκδίκηση της γραμματείας του κόμματος για χάρη της ενότητας.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος.

Φαβορί για να παραμείνουν στις θέσεις τους παρουσιάζονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κι ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης, η Έφη Αχτσιόγλου και η Όλγα Γεροβασίλη.

Αναβάθμιση περιμένει τον Χρήστο Σπίρτζη, αλλά και τον Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος αναμένεται να είναι ο επόμενος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ μάλλον επιστρέφουν στο κυβερνητικό σχήμα ο Νίκος Φίλης κι ο Νίκος Ξυδάκης.

Στο δρόμο της εξόδου

Αντιθέτως, στο δρόμο της εξόδου βρίσκονται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής –θα αντικατασταθεί πιθανόν από τον αναπληρωτή του Νεκτάριο Σαντορινιό–, ο Γιάννης Τσιρώνης, ο Βαγγέλης Αποστόλου, η Λυδία Κονιόρδου κι ο Σταύρος Κοντονής.

Θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο θα έχουν πιθανότατα ο Πάνος Ρήγας, η Ράνια Σβίγκου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, αλλά και η Λούκα Κατσέλη.

Loading