Αντί για Μητσοτάκη βλέπουν Όρμπαν ως αντιπολίτευση!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση πολιτεύεται σαν αξιωματική της αντιπολίτευση να μην ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο και των ευρωπαϊκών θεσμών για αντικοινοτική συμπεριφορά.

propoli

Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη της αναδεικνύουν τις παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ευρώπης, πρωτίστως όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προσφύγων, προκειμένου να φέρουν σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, στελέχη της οποίας έχουν αποφύγει να αποκαλέσουν ακροδεξιό τον κ. Όρμπαν.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου αρνούνται πως ο Αλέξης Τσίπρας διάλεξε και το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για να εξαπολύσει επίθεση σε βάρος του κ. Μητσοτάκη.

Αντιθέτως, επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του έθεσαν ευρωβουλευτές της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι οποίες αφορούσαν την εσωτερική ατζέντα.

Τι θα έπρεπε να κάνει δηλαδή, να γυρίσει το μάγουλο και να αφήσει ψέματα να κυκλοφορούν αναπάντητα;”, αναρωτιέται χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, οι ίδιες πηγές “μαζεύουν” όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη περί πρόωρων εκλογών, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους πως υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει κι από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Επισημαίνουν, εξάλλου, δηλώσεις στελεχών της σκοπιανής αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τα έδωσε όλα στους Έλληνες, προκειμένου να αποδείξουν ότι υπερασπίστηκαν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Υποβαθμίζουν την παρουσία των Θεσμών

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου υποβαθμίζουν τη σημασία της παρουσίας εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα- μιλούν για “απλή ενημέρωση κι ανταλλαγή στοιχείων”- μολονότι από τη δική τους θετική ή αρνητική αξιολόγηση εξαρτάται το κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στα μέσα Οκτωβρίου αν θα ανασταλεί οριστικώς, προσωρινώς ή καθόλου η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου.

Όπως κι αν έχει, παραδέχονται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ετοιμάσουν αναφορά για την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η οποία θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup.

 

 

Loading