Απάντηση ΥΠΕΞ στις προκλήσεις Ερντογάν

Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν άφησε ασχολίαστες τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στη Σμύρνη.

propoli

Σε έναν παραληρηματικό λόγο, μεστό σε προκλήσεις και εθνικιστικές κορώνες, ο «Σουλτάνος» έκανε ειδική μνεία στη Μικρασιατική Καταστροφή, λέγοντας μεταξύ άλλων τη φράση: «Σμύρνη, εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μία λιτή ανακοίνωση καταδίκης των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να «εργαλειοποιήσει» την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς σκοπούς και πως τα λεγόμενα του ηγέτη της γειτονικής χώρας «υπομονεύουν την εμπιστοσύνη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Ερντογάν:

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς.

Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει».

Loading