INTIME

Ο Τσίπρας απαντά με παροχές για τη μεσαία τάξη

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η “στρατηγική απόφαση”- όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη- να πάει σε βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο δεν μπορεί να μην συνοδευτεί από ένα νέο πακέτο φιλολαϊκών μέτρων, το οποίο άλλωστε στην ουσία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1.

Αυτό το πακέτο πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθεί αμέσως μετά από το Πάσχα και την επιστροφή του κ. Τσίπρα από το Πεκίνο, σε συνεννόηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τόσο ο πρωθυπουργός, πάντως, όσο κι ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι οι νέες παροχές δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, τους στόχους για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και, κυρίως, την πολύ καλή σχέση που έχει οικοδομηθεί με δυσκολία με τις Βρυξέλλες.

Η μείωση του αφορολόγητου αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικώς κατά την παρουσία στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου εκπροσώπων των Θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας μας, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί πως θα καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να προστεθεί ένα ακόμα προεκλογικό όπλο στη φαρέτρα της.

Από εκεί και πέρα, Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ ήδη σχεδιάζουν μια σειρά νέων θετικών μέτρων που θα ωφελήσουν περισσότερο τη μεσαία τάξη, απαντώντας και με αυτόν τον τρόπο στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως την έχουν στοχοποιήσει:

– τη μείωση του φορολογικού συντελεστή του 22% στο 20%.

– Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.

– Τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές- μεταναστευτικές ροές.

– Την αναδρομική επιστροφή μέρους έστω των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

“Προοδευτική παράταξη”

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός μίλησε ξανά ως εκπρόσωπος της “προοδευτικής παράταξης” απέναντι στη συντηρητική, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες μας ότι η λέξη “ΣΥΡΙΖΑ” δεν θα παίξει και πολύ στο προσεχές χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.

Ο ίδιος, άλλωστε, έκανε λόγο για ενδυνάμωση των χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ και για Αριστερά του 21ου αιώνα.

Loading