Αυτή είναι η ατζέντα της 5ης Συνόδου του Νότου

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σήμερα Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Λευκωσία για να συμμετάσχει στις εργασίες της 5ης Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, με βασικά ζητήματα τις περιφερειακές εξελίξεις, το μεταναστευτικό, την ενέργεια, τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (2021- 2027).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ως προς τις περιφερειακές εξελίξεις αναμένεται:

– να τονιστεί η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την περιοχή.

– Να συζητηθούν οι προοπτικές των ευρωτουρκικών σχέσεων και η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από τη γείτονα.

– να υπογραμμιστεί η ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

– Να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και να υπογραμμιστεί ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη Μεσόγειο είναι απαραίτητη για το μέλλον της ΕΕ και την ενίσχυση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις.

Ως προς το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Τσίπρας θα υπογραμμίσει πως όλες οι προτάσεις σχετικώς με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και πως δεν μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη χωρίς την ανάπτυξη μηχανισμού αναδιανομών αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών- μελών.

Ως προς τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η χώρα μας υποστηρίζει την ολοκλήρωση της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και υποστηρίζει τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία.

Σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή.

Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση των νέων πολιτικών, όπως η έρευνα και η καινοτομία, καθώς και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες της ΕΕ.

Θα συζητηθεί κι ο Turkish Stream

Σχετικώς με την ενέργεια, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στην ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική της χώρας μας, με βασικό πυλώνα τη διασύνδεση ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας και τον πολλαπλασιασμό ενεργειακών πηγών κι οδεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναφερθεί στην ολοκλήρωση του Νότιου Διάδρομου, τμήμα του οποίου είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, η έναρξη κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας– Βουλγαρίας (IGB), τα εγκαίνια της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και η προώθηση του αγωγού East- Med στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτοχρόνως, θα συζητηθούν και οι προοπτικές του Turkish Stream.

Loading