Βέτο Ιβάνοφ για το erga omnes στο Σκοπιανό

Χωρίς τον Σκοπιανό… ξενοδόχο, Γκιόργκι Ιβάνοφ, φαίνεται πως υπολογίζουν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, καθώς ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ διαφωνεί κάθετα με το erga omnes (σ.σ. χρήση έναντι όλων) του νέου ονόματος του γειτονικού κρατιδίου.

propoli

Μάλιστα, ο Σκοπιανός πρόεδρος υποστήριξε πως η όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό μοιάζει περισσότερο με μία προσωπική συμφωνία του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι ωστόσο δεν δεσμεύονται με τις απαιτούμενες νομικές προβλέψεις για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών.

Στυλώνει τα πόδια ο Ιβάνοφ για το erga omnes

«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη “Μακεδονία”», δήλωσε σχετικά ο Γιόργκι Ιβάνοφ και πρόσθεσε: «Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή “έναντι όλων”».

Η συνάντηση με τον Ντιμιτρόφ

Ο Ιβάνοφ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, αφότου συναντήθηκε με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών για το ονοματολογικό.

Ο ίδιος, εξάλλου, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο erga omnes και μία ημέρα νωρίτερα, με σχετική ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το γραφείο του.

«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Φαίνεται, λοιπόν, πως ο Ντιμιτρόφ δεν κατάφερε να του αλλάξει γνώμη και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε πώς το βέτο του θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο θέμα.

Loading