INTIME

Βαγιωνάκη: «Πρωτοφανής η κατάσταση στη Κρήτη»

Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη, και ιδιαίτερα στον νομό Χανιών, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σάρωσαν το νησί, αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην εκόμπή «Flash Magazino» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Χρήστο Τσαλικίδη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, Βάλια Βαγιωνάκη.

propoli

«Είναι μια κατάσταση πρωτοφανής και από όσο έχουμε συζητήσει με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, οι ποσότητες αυτές του νερού ήτανε πρωτοφανείς. Πρέπει να σας πω ότι δεν ήτανε μόνο η χθεσινή αλλά από την Κυριακή έχουνε ξεκινήσει οι βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου, διότι πριν από 10 μέρες είχαμε και άλλο κύμα έντονων φαινομένων. Είχαμε κάνει περιοδείες, είχαν σταλεί χρήματα για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων. Αλλά ήρθε και αυτό το καινούργιο κύμα το οποίο αποτελείωσε στην πραγματικότητα τον νομό», τόνισε η Β. Βαγιωνάκη σε σχέση με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την Κρήτη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ολόκληρες περιοχές.

«Έγινε αναλυτική αποτίμηση των ζημιών»

Παράλληλα, ως προς τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο γεγονός, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «εχθές το βράδυ είχε έρθει κλιμάκιο από την Αθήνα, με επικεφαλής τον κύριο Σπίρτζη. Έγινε αναλυτική αποτίμηση όσο γίνεται, διότι τα φαινόμενα ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Επομένως δεν έχουν καταγραφεί ακόμα με λεπτομέρειες οι ζημίες οι οποίες έχουν γίνει. Εξάλλου εχθές το βράδυ δεν ήταν γνωστό και πως θα ήταν σήμερα ακόμη τα πράγματα. Ευτυχώς η βροχόπτωση έχει σταματήσει. Ελπίζω να μην έχουμε ανάλογα φαινόμενα στο άμεσο μέλλον. Έγινε μια αναλυτική συζήτηση. Από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας, ήδη έχουν φτάσει δύο γέφυρες ως προσωρινή λύση μέχρι να λυθεί το θέμα. Πρέπει να σας πω ότι τουλάχιστον όσον αφορά τον βόρειο οδικό άξονα, έγινε μια αναλυτική συζήτηση χθες βράδυ, διότι υπάρχουν πολλά μέρη εκεί που υπάρχουν  κατολισθήσεις. Περίπου 10 εκατομμύρια είπε ο υπουργός ότι θα έρθουν για τις άμεσες ανάγκες. Πρέπει να σας πω ότι έχει σταλεί κλιμάκιο ειδικών μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, ειδικά σε ότι αφορά τα θέματα των οδοστρωμάτων, προκειμένου να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες».

«Η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει»

Ακόμα, όμως προειδοποίησε ότι «το θέμα της κλιματικής αλλαγής ήρθε εδώ για να μείνει. Το θέμα της οριοθέτησης των ρεμάτων και των ποταμών είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Το οποίο αναδείχθηκε πολύ έντονα τις τελευταίες μέρες.

Δεν μπορούμε πια να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά με επιπολαιότητα. Καλύτερα να κάνουμε λιγότερα έργα, αλλά τα έργα τα οποία κάνουμε να κρατάνε στον χρόνο. Να κάνουμε σοβαρές υποδομές. Δεύτερον νομίζω ότι το θέμα από τη μεριά της πολιτείας, είναι να προχωρήσουν όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν την πολεοδόμηση και την χωροθέτηση, διότι αυτά τα θέματα είναι πάρα πολύ σημαντικά».

Loading