INTIME

Πέρασε με 148 «ναι» η «τροπολογία Κουντουρά»

Ψηφίστηκε στη Βουλή η «τροπολογία Κουντουρά» που προβλέπει την κατάργηση του ασυμβίβαστου για τους βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές.

propoli

Στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΔΗΣΥ, πήραν μέρος 257 βουλευτές. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν 148 βουλευτές, 105 δήλωσαν κατά της τροπολογίας και 4 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Η υπερψήφισή της πάντως ήδη αλλάζει την κοινοβουλευτική σύνθεση καθώς από την ΚΟ της ΝΔ ο κ. Β. Μειμαράκης και η κ. Α. Ασημακοπούλου διαμηνύουν πως δεν θα κάνουν χρήση της, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Κ. Μάρκου. Στην περίπτωση αυτή τις θέσεις τους στην ΚΟ της ΝΔ καταλαμβάνουν ο Α. Ντινόπουλος και η Ζωή Ράπτη.

Κορυφαία στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης) έκαναν λόγο για «τροπολογία Κουντουρά», βάζοντας στο στόχαστρο την υπουργό Τουρισμού, η οποία φημολογείται πως θα βάλει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής.

«Εκλογομαγειρέματα με στόχο να περιοριστεί η συντριβή που έρχεται» υπενθυμίζεται πως χαρακτήρισε τις αλλαγές ο Μάκης Βορίδης. Κυριότερη αλλαγή, όπως κατήγγειλε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ., είναι πως θα στηθούν αντί για 23.000, διπλάσιος αριθμός εκλογικών τμημάτων (46.000) γεγονός που απαιτεί διπλασιασμό δικαστικών αντιπροσώπων ενώ εκτοξεύει και την εκλογική δαπάνη.

Καθώς στις εκλογές της 26ης Μαΐου θα στηθούν τέσσερις κάλπες, και προκειμένου να διευκολύνονται οι εκλογείς, η τροπολογία προβλέπει επίσης δυνατότητα κατάτμησης και δημιουργίας χωριστών εκλογικών τμημάτων έτσι ώστε ο εκλογέας να ψηφίζει σε δύο διαδοχικά εκλογικά τμήματα.

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα να προτιμηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικής, σε περίπτωση που χρειαστεί συμπλήρωση ο κατάλογος των δικαστικών αντιπροσώπων.

Ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο για την ισότητα των δύο φύλων

Υπενθυμίζεται πως χθες ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ισότητα των δύο φύλων, την απονομή ιθαγένειας και τις διατάξεις σχετικά με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια κατά πλειοψηφία.

Δείτε επίσης: Τουρκική σημαία στη Σούδα με κάλυψη του ΝΑΤΟ!

Loading