INTIME

Βουλή: Ψηφίστηκε με 147 «ναι» το ν/σ Γαβρόγλου

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και σκληρών επικρίσεων από τους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε με 147 «ναι» και 100 «όχι» στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

propoli

Το ν/σ Γαβρόγλου βάζει «φωτιές» σε Λύκειο και Πανεπιστήμια

Με έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα, συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος το πολυνομοσχέδιο Γαβρόγλου, άνω των 1.000 σελίδων και των 226 άρθρων.

Με το νομοσχέδιο καταργούνται όλα τα ΤΕΙ και μετατρέπονται διά μιας σε πανεπιστήμια, με καθιέρωση νέου εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το νέο εξεταστικό σύστημα πρακτικά θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά, με την Α’ Τάξη και τη Β΄ Τάξη του Λυκείου ως «Γενικής Παιδείας» και πρόγραμμα 35 συνολικά ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια σχολεία. Η Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου θα έχει μαθήματα Γενικής Παιδείας και προσανατολισμού, 32 συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως.

-Η εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα γίνεται με σύστημα που προσομοιάζει με αυτό των δεσμών, με εξέταση σε τέσσερα μαθήματα χωρίς επιλογή πέμπτου μαθήματος, αλλά και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα (σε ανάλογα με αυτά που εισέρχονται και τώρα οι υποψήφιοι με βαθμούς 5 και 6).

-Βασικό συστατικό του νέου συστήματος είναι ο διαχωρισμός των σχολών σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις, και σε αυτές που η εισαγωγή επιτυγχάνεται μόνο με το απολυτήριο λυκείου.

-Αλλαγές στα πτυχία των κολεγίων. Με μια απλή βεβαίωση θα παίρνουν στο μέλλον ισοτιμία των πτυχίων με τα ελληνικά πανεπιστήμια σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων οι απόφοιτοι κολεγίων. Καταργείται το ΣΑΕΠ (το αρμόδιο για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας) και αντικαθίσταται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ).

-Πειραματικά σχολεία. Τέλος στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τους και στην αυτονομία διευθυντών και επιστημονικής επιτροπής. Στην ουσία με τη νέα τους μορφή δεν θα έχουν στο μέλλον πολλές διαφορές από τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία.

Οι θέσεις των κομμάτων

Από πλευράς κομμάτων η Ν.Δ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας που γίνεται σήμερα ενώ το ΚΙΝΑΛ αποχώρησε εντελώς από την διαδικασία. Όπως δήλωσε η εισηγήτρια του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου, «αρνούμαστε να συμπράξουμε σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση και βυθίζει στην ανασφάλεια τα νέα παιδιά με το εξεταστικό ενώ υποβαθμίζει τα πτυχία».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για «το πιο Συριζαϊκό νομοσχέδιο της 4ετίας. Προχειρότητα, ερασιτεχνισμός και ιδεοληψίες. Θυσιάζουν τα πάντα για μικροκομματικά οφέλη» και πρόσθεσε «μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα. Ξεχάστε τις ιδεοληψίες και την ισοπέδωση προς τα κάτω. Οι διατάξεις που πρέπει να καταργηθούν θα καταργηθούν. Η ΝΔ θα προχωρήσει με γνώμονα την αξιοκρατία, την προσπάθεια και την αυτονομία της εκπαίδευσης».

Την πρακτική του υπουργείου Παιδείας να προχωρά σε ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων με βουλευτικές τροπολογίες επέκρινε και η κυρία Νίκης Κεραμέως αναφέροντας ότι «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να φτιάχνετε ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας με βουλευτικές τροπολογίες και χωρίς σχέδιο».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το σύνολο του σχεδίου νόμου και αυτή του η στάση εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, των φοιτητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών.

Αντιδράσεις από Πανεπιστήμια

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλει σοβαρά προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία και την αποστολή των δημοσίων Α.Ε.Ι. που δημιουργεί η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος. «Στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν η εμπειρία και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθ. Κατσής δήλωσε «ο υπουργός Παιδείας μας είπε “ή δέχεστε το σχέδιο συγχώνευσης με το ΤΕΙ Πελοποννήσου ως έχει ή το Πανεπιστήμιο μένει ως έχει”».

Πρόκειται για μία «τεχνητή» πανεπιστημιοποίηση με απλή «ονοματοδοσία», που παραβιάζει τις βασικές ακαδημαϊκές αρχές και οδηγεί αναπόφευκτα σε υποβάθμιση όλων των Πανεπιστημιακών διπλωμάτων του μηχανικού δηλώνει ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας τονίζοντας «δεν μπορεί όλα τα Πολυτεχνεία να έχουν άδικο και ο υπουργός να έχει δίκιο». Ο κ. Γκόλιας κάνει λόγο για ψηφοθηρία σε προεκλογικό φόντο που δημιουργεί «συνολικά 36 νέα πανεπιστημιακά Τμήματα μηχανικών (24 με το νέο νομοσχέδιο) ανεβάζοντάς τα συνολικά σε 80.

Σε επίπεδο φοιτητών στα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα υπολογίζεται ότι θα εισέλθουν συνολικά περίπου άλλοι 6.700 φοιτητές (4.450 με το νομοσχέδιο), που μέχρι σήμερα εισάγονταν σε Τμήματα των ΤΕΙ «πανεπιστημιοποιούμενα» με το νομοσχέδιο έναντι των περίπου 6.700 που εισάγονται σήμερα στα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Τροπολογίες βουλευτών

Παράλληλα, αντιδράσεις προκάλεσαν και οι «ρουσφετολογικές», σύμφωνα με την αντιπολίτευση, τροπολογίες βουλευτών, οι οποίες έγιναν δεκτές από τον Κ. Γαβρόγλου για δημιουργία νέων τμημάτων πανεπιστημίων.

Απαντώντας ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για αντιπολιτευτική «σπέκουλα», υποστηρίζοντας στη Βουλή ότι οι τροπολογίες έχουν γίνει δεκτές σε συνεννόηση με τις πρυτανείες.

«Τα δύο νέα τμήματα, το ένα στη Φλώρινα και το άλλο στην Κοζάνη, είναι μετά από συνεννόηση με την πρυτανεία και απόφαση της Κοσμητείας, της αντίστοιχης σχολής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Για το τμήμα στην Έδεσσα υπήρξε αντίστοιχη απόφαση και συνεννόηση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και για το τμήμα στο Άργος, έγινε η πρόταση από τον βουλευτή Γιάννη Γκιόλα. Ενημέρωσα τον πρύτανη και προφανώς θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο αρχικό νομοσχέδιο», είπε ο Κ. Γαβρόγλου.

Οι τροπολογίες που έκανε δεκτές ο κ. Γαβρόγλου αφορούν:

– Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα το Αργος. Την τροπολογία κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας που εκλέγεται στην Αργολίδα.

– Τμήμα Μουσειολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας με έδρα την Έδεσσα Πέλλας. Η ρύθμιση υπογράφεται από την βουλευτή Θεοδώρα Τζάκρη που εκλέγεται στην Πέλλα.

– Τμήμα Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων στο Σχολή Οικονομικών επιστημών με έδρα την Κοζάνη. Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Κοζάνης με τον ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης, Μίμης Δημητριάδης και Κωνσταντίνος Σέλτσας

– Τμήμα Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα την Φλώρινα. Την πρόταση κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές Κοζάνης Μουμουλίδης, Δημητριάδης, Σέλτσας.

 

Loading