INTIME

Γαβρόγλου: «Για μας είναι πιο σημαντική η παιδεία των νέων»

«Η εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην απόκτηση δεξιοτήτων. Πρέπει να είναι προσανατολισμένη ΚΑΙ στην απόκτηση δεξιοτήτων». Αυτό επεσήμανε από το βήμα συνεδρίου του Economist ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, προσθέτοντας πως η παιδεία πρέπει να δημιουργεί πολίτες, που θα μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

propoli

Στο δεύτερο συνέδριο του Economist για τους Νέους, το οποίο εστιάζει στα νέα επαγγέλματα και τις νέες δεξιότητες, ο υπουργός Παιδείας σχολίασε ότι τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα υπήρξε στρεβλή επιχειρηματικότητα και υποστήριξε ότι δεν δημιουργήθηκαν στην αγορά εργασίας οι ανάγκες εκείνες που θα έπρεπε ώστε να κουμπώσουν με τη δομή της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα.

«Πιο σημαντική η παιδεία των νέων»

«Για εμάς είναι ακόμη πιο σημαντική η παιδεία των νέων. Είναι αυτή που θα καταφέρει να δημιουργήσει πολίτες με προσαρμοστικότητα στις νέες καταστάσεις», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο με το οποίο τα πανεπιστήμια θα έχουν τόσο παραδοσιακά τμήματα, όσο και τμήματα με νέα γνωστικά πεδία. Ειδική μνεία έκανε στη δημιουργία 2ετών προγραμμάτων σπουδών επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ο ίδιος μίλησε ευρύτερα για την ανάγκη «πολιτικής διαχείρισης της τεχνολογίας» και εμφανίστηκε επικριτικός με τις στατιστικές διεθνών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Τέθηκε για παράδειγμα στη συζήτηση το εύρημα ότι το 1/3 των επιχειρήσεων δεν βρίσκει εργατικό δυναμικό με τις δεξιότητες που επιθυμεί, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των πολιτικών τους.

 

Loading