Γεννηματά: «Κυνική η στάση Τσίπρα, μεγάλη διπλωματική ήττα στο Σκοπιανό»

Δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τις αλληλοκατηγορίες για μυστικά κονδύλια υπουργείων.

propoli

Μάλιστα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε «κυνική» τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού και τόνισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα του παρελθόντος, αλλά και «ανοίγει καινούρια».

«Η στάση του κ. Τσίπρα δεν είναι δίγλωσση, είναι κυνική. Επιτέλους να τελειώνουμε με τα νταραβέρια της εξουσίας» , δήλωσε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ1, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, τη στάση του πρωθυπουργού και την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

«Το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται με την κυβέρνηση. Υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο; Και ποιο είναι το μήνυμά της σήμερα; Ο μεν πρωθυπουργός συγχαίρει τον κ. Ζάεφ. Από την άλλη ο συγκυβερνήτης, ο ακροδεξιός συγκυβερνήτης, μιλά για δωροδοκίες που έγιναν με τη συνέργεια Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σόρος, Κοτζιά και μυστικών κονδυλίων της Ελλάδας», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

«Δεν ήταν υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, επιθέτηκε στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως επέλεξε να δώσει ταυτότητα στα Σκόπια, τη «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα και υποστηρίζοντας πως έτσι «κρατιέται ζωντανή η φλόγα του αλυτρωτισμού στη γειτονιά μας με ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα προσωπικά».

«Αυτό το θεωρώ μια μεγάλη διπλωματική ήττα. Αν ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας να δοθεί εθνικότητα και γλώσσα στα Σκόπια δεν θα είχε γίνει χρόνια νωρίτερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη; Δεν το έπραξαν γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν ήταν υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Δεν λύνει προβλήματα του παρελθόντος αυτή η συμφωνία, αλλά ανοίγει καινούργια», εξήγησε και πρόσθεσε:

«Εδώ δεν υπάρχει erga omnes. Έχουμε μια χώρα που λέγεται Βόρεια Μακεδονία και έχουμε τους κατοίκους που λέγονται Μακεδόνες και η γλώσσα τους Μακεδονική. Erga omnes σημαίνει ότι και οι κάτοικοι πρέπει να λέγονται Βόρειο-Μακεδόνες και η γλώσσα τους αντίστοιχα».

«Τι φοβάται ο πρωθυπουργός;»

Αναφορικά με όσα ειπώθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, η κ. Γεννηματά τόνισε: «Ζητήσαμε να μάθουμε αν όλα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι πρωτοφανές ο ένας υπουργός να κατηγορεί τον άλλον “για κακοδιαχείριση” και “βρώμικα χέρια” Αν πράγματι ειπώθηκαν, τότε αναρωτιέμαι: τι φοβάται ο πρωθυπουργός και δεν παίρνει θέση; Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι επέλεξε τον κ. Καμμένο. Αν ο κ. Καμμένος έλεγε αλήθειες, τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα για τον κ. Κοτζιά και την κυβέρνηση. Αν έλεγε ψέματα τότε κακώς συνέχισε να κυβερνά μαζί με τον εταίρο του».

Παράλληλα, έκανε λόγο για προκλητικό συνεταιρισμό εξουσίας που τα «καταπίνει» όλα για να παραμείνει στην καρέκλα του, υπογραμμίζοντας ότι «το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι, πως όλα αυτά έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και ξαφνικά κατηγορείται ο Τύπος και επιχειρείται η φίμωση του Τύπου και των δημοσιογράφων γιατί αυτά που οι ίδιοι οι υπουργοί συζητούν δημόσια τα κάνουν αντικείμενο ρεπορτάζ. Θέλω να πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη, που ασχολήθηκε με το ζήτημα, θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα και με όλα όσα ειπώθηκαν από τη μεριά των υπουργών».

«Ανικανότητα σε όλα τα επίπεδα»

Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την αναγκαιότητα εκλογών, υποστηρίζοντας πως όσο παραμένει στην εξουσία η παρούσα κυβέρνηση, «μόνο ζημιά κάνει».

«Ο κ. Τσίπρας δοκιμάστηκε, μετρήθηκε και φάνηκε ότι έχει ανικανότητα σε όλα τα επίπεδα για να οδηγήσει τη χώρα σε μια ασφαλή έξοδο από την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας, λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να βάλουν τέλος στο αδιέξοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. «Μόνο σε αναπαραγωγή της κρίσης οδηγεί αυτό. Η αντίστροφη μέτρηση για αυτήν την κυβέρνηση έχει αρχίσει. Δεν βλέπω πώς μπορεί να κρατηθεί αυτό το κλίμα για πολύ καιρό. Το κλίμα είναι τοξικό και προσβάλει τη χώρα. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα η κυβέρνηση κάνει ζημιά για τον τόπου», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Είμαστε κάτι εντελώς διαφορετικό, ριζικά διαφορετικό. Θέλουμε μια άλλη αντίληψη για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Ζητούμε δύναμη από τον ελληνικό λαό για να είμαστε ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων. Για να αλλάξουμε επιτελούς σελίδα».

Loading