Γιάννης Αμανατίδης: «Δεν πέρασε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»

Την άποψή του ότι «δεν πέρασε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» εξέφρασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επανεκλεγείς βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον Flash 99.4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι», με τον Γιάννη Στρίκο και τον Σταύρο Οραήλογλου.

propoli

«Θα δούμε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εκλογικού αποτελέσματος. Λόγου χάρη, οι νέοι ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό ΣΥΡΙΖΑ. Θα δούμε σε ποιες περιοχές μας ψήφισαν περισσότερο ή λιγότερο οι ψηφοφόροι», δήλωσε αρχικά, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, «η πρώτη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα κατά την παράδοση – παραλαβής δείχνει την υπευθυνότητά μας», προσθέτοντας ωστόσο ότι στο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσουν τη «μαχητικότητα απέναντι σε καταστάσεις που μπορούν να γυρίσουν τη χώρα μας πίσω».

Ο ρόλος της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο κ. Αμανατίδης υποστήριξε πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Έχει παίξει ρόλο, αλλά δεν νομίζω ότι ήταν ο κύριος», τόνισε, εξηγώντας: «Πρώτος λόγος ήταν τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης και ότι κάποια πράγματα θα έπρεπε να είχαν τρέξει ταχύτερα. Το λέω γιατί στη Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτος σε τρεις δήμους. Συνεπώς, το Μακεδονικό ήταν στα θέματα, αλλά δευτερεύον. Κάποιοι απογοητεύτηκαν από τα αποτελέσματα της πολιτικής που δεν ήρθαν τόσο γρήγορα».

«Υπήρχε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που δεν πέρασε, και μία αντιπολίτευση που θέλησε να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις και η οποία προχώρησε σε προεκλογικές εξαγγελίες, τις οποίες θα βρει μπροστά της», πρόσθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσσαλονίκης.

«Η ΝΔ κάνει ό,τι κατηγορούσε»

Παράλληλα, άσκησε κριτική στη νέα κυβέρνηση, λέγοντας: «Υπάρχουν θεσμοί και διαδικασίες για τις αξιολογήσεις στη δημόσια διοίκηση, την οποία δεν μπορείς να την αντιμετωπίζεις ως λάφυρο. Αυτό που κατηγορούσε η ΝΔ, το έκανε και η ίδια. Ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη έχει μπει διευθυντής στο πρωθυπουργικό γραφείο. Επίσης, από την Παιδεία λείπει η Έρευνα. Στο διεθνές περιβάλλον, αυτά τα δύο θεωρούνται ενιαίος χώρος και αναμένω με ενδιαφέρον να δω τι θα κάνουν τα Πανεπιστήμια».

Παράλληλα, «έκλεισε το μάτι» σε συνδικάτα και φορείς, καλώντας τα να αντιδράσουν εάν «γίνουν πισωγυρίσματα» από τη νέα κυβέρνηση.

«Οι δυνάμεις μας δεν είναι μόνο στο κόμμα, αλλά και στα συνδικάτα και στους κοινωνικούς φορείς. Εφόσον γίνουν πισωγυρίσματα, οι ίδιοι οι φορείς θα πρέπει να αντιδράσουν, όπως λόγου χάρη στο κομμάτι της έρευνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ΔΕΗ είχε μπει σε ένα πρόγραμμα που είχε προσελκύσει επενδύσεις και να δούμε πώς θα βγει. Επί τέσσερα χρόνια δεν έγινε καμία αύξηση. Το Ελληνικό καθυστέρησε λόγω της αναδόχου εταιρείας. Να δούμε τι θα φέρει η νέα κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να είναι υποψιασμένος για το τι θα φέρει η κυβέρνηση στο Ελληνικό», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Αμανατίδης.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος από τον ΟΑΣΘ»

Ο Γιάννης Αμανατίδης, πάντως, παραδέχτηκε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του ΟΑΣΘ, «όχι γιατί δεν καταβλήθηκε προσπάθεια από τον πρόεδρο και τα στελέχη που ανέλαβαν, αλλά γιατί δεν προχώρησε η εκκαθάριση».

«Ο στόλος δεν γέρασε τώρα, επειδή έγινε η αποιδιωτικοποίηση. Επί πόσα χρόνια δεν κρατούσαν χρήματα για τη συντήρηση του στόλου και την αγορά νέων λεωφορείων, αλλά τα μοιράζονταν και αυτά. Κατά τα άλλα, προχωρήσαμε το Μετρό και η Θεσσαλονίκη θα αλλάξει ριζικά εικόνα. Αυτό είναι δικό μας επίτευγμα. Στο κομμάτι του ΟΑΣΘ, ήταν τέτοια η κατάσταση, που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά», πρόσθεσε.

Τέλος, άφησε αιχμές για τη σύνθεση της κυβέρνησης, επειδή «δεν εκπροσωπείται η Θεσσαλονίκη – υπάρχει μόνο ένας υφυπουργός, ο κ. Καράογλου, στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία-, ενώ υπάρχουν και λίγες γυναίκες».

Loading