Γιατί είναι ενοχλημένος ο Τσίπρας με Κοτζιά

Γιατί είναι ενοχλημένος ο Τσίπρας με Κοτζιά

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Πέρα από διπλωματικούς παράγοντες ακόμα και στο Μαξίμου, όπως πληροφορείται το Politik, είναι ενοχλημένοι με την απόφαση του Νίκου Κοτζιά να τορπιλίσει οποιαδήποτε γέφυρα επικοινωνίας με τη Μόσχα.

propoli

Είναι γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών να υψώσει τους τόνους με αφορμή τη δράση Ρώσων κατασκόπων στη χώρα μας σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο δεν ήταν στις προθέσεις του πρωθυπουργού να κλείσει τους διαύλους με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι το οποίο έγινε με τη δήλωση του κ. Κοτζιά πως «δεν είμαστε κότες».

Καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, αποδίδουν απευθείας στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, την πληροφόρηση για τη δράση των Ρώσων στην Ελλάδα, την οποία χρησιμοποίησε η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε απελάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως η Αθήνα δεν απέλασε Τούρκους διπλωμάτες ούτε μετά από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ή λόγω της ανατρεπτικής τους δράσης στην Θράκη και πως είναι η πρώτη φορά που απελαύνει ξένους διπλωμάτες μετά από τη μεταπολίτευση.

Γι’ αυτό και δικαιολογούν τη στάση του προέδρου της Ρωσίας να μην δέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα μολονότι από το Μαξίμου προσπαθούν να μας πείσουν πως υπάρχουν διπλωματικές επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση, με στόχο να πραγματοποιηθεί συνάντηση ακόμα κι εντός του 2018.

«Ήθελε να πάει παρακάτω»

«Ο Τσίπρας ήθελε να πάει παρακάτω, αλλά ο Κοτζιάς εξακολουθεί να κρατά την εστία της κόντρας με τη Ρωσία αναμμένη, λες κι έχουμε το περιθώριο λεονταρισμών», υποστηρίζουν οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι μιλούν με νόημα για μια ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο ανάμεσα στον ΥΠΕΞ και στην Ουάσιγκτον, με κορύφωσή της τη σπουδή για την επίλυση του Μακεδονικού εδώ και τώρα.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως παρά την αναθέρμανση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων δεν είναι εγγυημένη ούτε καν η εδαφική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της παρά μόνο στα οικόπεδα όπου θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις η ExxonMobil.

«Στα υπόλοιπα οικόπεδα ο Ερντογάν μπορεί να επέμβει ανά πάσα στιγμή» προειδοποιούν…

Loading