Γιατί ζητάνε από τον Τσίπρα εκλογές το Μάιο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές εκείνων εντός του ΣΥΡΙΖΑ- ξεχωρίζει αυτή του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση,- οι οποίοι ζητάνε από τον Αλέξη Τσίπρα να στήσει βουλευτικές κάλπες μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο και συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου ή ακόμα και μαζί με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου.

Τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι δύο:

το πρώτο σχετίζεται με την εξάντληση το επόμενο δίμηνο των θετικών νομοσχεδίων που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση.

Αναρωτιούνται, δηλαδή, μήπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, το στεγαστικό επίδομα σε νέα ζευγάρια, η ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών σε εφορία κι ασφαλιστικά ταμεία χάσουν την “αίγλη” τους μέχρι να φτάσουμε στον Οκτώβριο, όταν και λήγει η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης.

Επισημαίνουν, μάλιστα, κομματικές πηγές πως η ιδιότυπη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να μην αποδειχθεί συμπαγής σε πιο επίφοβες ψηφοφορίες, όπως για παράδειγμα στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας.

Φόβος εκλογικής πανωλεθρίας

Το δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιούν σχετίζεται με το φόβο εκλογικής πανωλεθρίας για το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, φόβος που εντάθηκε εξαιτίας της, δημοσκοπικώς τουλάχιστον, επιζήμιας για το κυβερνών κόμμα Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει οδός επιστροφής στις βουλευτικές εκλογές”, σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Loading