ΙΝΤΙΜΕ

Γκόλνταμερ: «Νέα περίοδος πυρκαγιών απειλεί τον κόσμο»

Συνάντηση με τον διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC) Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, είχε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Πέμπτης.

propoli

Ο κ. Γκόλνταμερ είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει επικεφαλής Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης για τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών στο Μάτι και θα εκπονήσει έκθεση με πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για την προστασία και την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση, που είχε διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα, συμφωνήθηκε η συγκρότηση της επιτροπής για διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και για την εκπόνηση έκθεσης για τα αναγκαία μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η επιτροπή θα έχει όλη την απαραίτητη στήριξη στο έργο της, ενώ σημείωσε την πεποίθησή του ότι πρωτίστως το κρίσιμο είναι πως με τις προσπάθειες του Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών που αναλαμβάνει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής, «θα έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να λάβουμε μέτρα και πολιτικές για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών στο μέλλον».

Ο κ. Γκόλνταμερ ευχαρίστησε εκ νέου για την πρόσκληση του πρωθυπουργού και εξήγησε ότι επιπλέον κίνητρο για την αποδοχή της εκ μέρους του είναι και το γεγονός της νέας περιόδου πυρκαγιών που απειλούν τον κόσμο συνολικά, επισημαίνοντας ότι τα παραδείγματα των πυρκαγιών στην Πορτογαλία, την Καλιφόρνια, τη Σουηδία και της μικρότερης έκτασης πυρκαγιές στη Γερμανία. Σημείωσε ότι βλέπουμε ότι αλλάζουν δραματικά τα τοπία και καθίστανται περισσότερο ευάλωτα όχι μόνο αυτά αλλά και οι άνθρωποι που διαμένουν στις περιοχές αυτές.

Loading