Γ. Ορφανός: «Η Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια»

Συνέντευξη στην Μαρία Βλάχου
«Η αγάπη μου για τη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε το στοιχείο εκείνο που με ώθησε να εγκαταλείψω την κεντρική πολιτική σκηνή και να ταχθώ στην υπηρεσία της πόλης» δηλώνει στην Politik ο Γιώργος Ορφανός.

propoli

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι το έλλειμμα διοίκησης στην πόλη και τα ζητήματα της καθημερινότητας συνέβαλαν «καταλυτικά» στην απόφασή του, σημειώνοντας με νόημα πως οι Θεσσαλονικείς «δικαιούνται να ζουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής».

Ξεκαθαρίζει επίσης πως η υποψηφιότητά του δεν είναι αποτέλεσμα κομματικών διεργασιών, ενώ αποκαλύπτει ότι πριν πάρει την τελική του απόφαση μίλησε με συμπολίτες του, εκπροσώπους θεσμών, σωματείων, κοινωνικών εκπροσώπων και επιχειρηματιών. Όσον αφορά στον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, το όνομα του οποίου γράφτηκε στον Τύπο ως υποψήφιου δημάρχου με τη στήριξη της ΝΔ, ο Γιώργος Ορφανός απαντά πως η άρνηση του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη δεν σχετίζεται με τη δική του υποψηφιότητα.

Αξιολογώντας τη θητεία Μπουτάρη τον αφήνει μετεξεταστέο καθώς όπως λέει «δεν πέτυχε να υλοποιήσει όσα είχε δρομολογήσει από την πρώτη του θητεία».

«Ειδικά στα ζητήματα της καθημερινότητας, η απογοήτευση των Θεσσαλονικέων είναι διάχυτη, καθώς η πόλη εμφανίζει σημάδια εγκατάλειψης» τονίζει χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του καλεί τις δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης να αφήσουν στην άκρη ιδεοληψίες και κομματικές αγκυλώσεις ούτως ώστε να συνεργαστούν όλοι μαζί για το καλό της πόλης.

Τέλος, μας εξηγεί ότι πρόθεσή του είναι στο συνδυασμό του να συμμετάσχουν άνθρωποι όλων των πολιτικών αποχρώσεων, καθώς πιστεύει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να έχει κομματικό πρόσημο. Όσο για τις προτεραιότητές του εφόσον εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης; «Η καθαριότητα, η λειτουργικότητα και καθημερινότητα της πόλης και η αξιοποίηση των υποδομών της είναι ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μου. Μέλημα μου είναι η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και όχι σε παθητικό παρατηρητή» σημειώνει.

 -Τι σας ώθησε να διεκδικήσετε το δήμο Θεσσαλονίκης;
«Η αγάπη μου για τη Θεσσαλονίκη απετέλεσε το στοιχείο εκείνο που με ώθησε να εγκαταλείψω την κεντρική πολιτική σκηνή και να ταχθώ στην υπηρεσία της πόλης. Επίσης, το έλλειμμα διοίκησης που παρατηρείται κυρίως στα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως είναι η καθαριότητα , η ασφάλεια των πολιτών, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη πρασίνου συνέβαλλε καταλυτικά στην απόφασή μου να προσφέρω στη Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι της οποίας δικαιούνται να ζουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής».

-Θα επιμείνετε στην υποψηφιότητά σας, ακόμα και αν σας ζητηθεί από την Πειραιώς να κάνετε πίσω;
«Η υποψηφιότητά μου για το δήμο Θεσσαλονίκης πηγάζει από το προσωπικό ενδιαφέρον που έχω για την ίδια την πόλη και δεν είναι αποτέλεσμα κομματικών διεργασιών. Άλλωστε, στις τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να υπάρχουν κομματικά στεγανά, αντιθέτως είναι αναγκαία η σύμπραξη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες».

-Είχατε θέσει υπόψη του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, την πρόθεσή σας να είστε υποψήφιος; Επικοινωνήσατε μαζί του;
«Στηριζόμενος στην άποψη που εξέφρασε στην ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, ότι για τους δήμους η κοινωνία θα δημιουργήσει και οι πολίτες θα κρίνουν, ανακοίνωσα και επίσημα την υποψηφιότητά μου για το δήμο Θεσσαλονίκης, θεωρώντας ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, να συνδράμω στην ανάδειξη του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού της πόλης, ώστε ο πολίτης να παίξει τον κεντρικό ρόλο».

-Με ποιον συζητήσατε την απόφαση σας να είστε υποψήφιος; Με τον Κώστα Καραμανλή μιλήσατε;
«Δεν σας κρύβω ότι μίλησα με πολλούς ανθρώπους, συμπολίτες μου, εκπροσώπους θεσμών, σωματείων, κοινωνικών εκπροσώπων, επιχειρηματιών, μέχρι να καταλήξω στην απόφαση να θέσω τον εαυτό μου ενώπιον της κρίσης των δημοτών της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό συνέβαλλε και το γεγονός ότι λαμβάνω καθημερινά μηνύματα από πολλούς πολίτες, οι οποίοι εκφράζουν τη στήριξη τους στο πρόσωπο μου και στο σχέδιο που έχω για να αλλάξει προς το καλύτερο η πόλη».

-Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η δική σας υποψηφιότητα ακύρωσε την υποψηφιότητα του Ιγνάτιου Καϊτετζίδη που ήθελε η Πειραιώς. Τι απαντάτε;
«Γνωρίζω πολλά χρόνια τον Ιγνάτιο και πιστεύω ότι είναι ένας επιτυχημένος δήμαρχος. Θεωρώ ότι η άρνηση του, δεν έχει να κάνει με τη δική μου υποψηφιότητα. Άλλωστε, υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι που εκ των πραγμάτων καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την προεκλογική “μάχη” στο δήμο Θεσσαλονίκης».

-Υπάρχει κάποιος λόγος που θα σας ανάγκαζε να ανακαλέσετε την υποψηφιότητα σας;
«Στην πολιτική μου πορεία, έχω αγωνιστεί για να πετύχω όσα πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου. Έχω αποδείξει ότι δεν κάμπτομαι από τις δυσκολίες και πολύ περισσότερο ότι μάχομαι για να υλοποιήσω τους στόχους που έχω θέσει. Στην προκειμένη περίπτωση, η ανακοίνωσή μου ότι θα είμαι υποψήφιος για δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ήρθε έπειτα από ώριμη σκέψη και είμαι αποφασισμένος να διεκδικήσω ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μου».

-Πώς κρίνετε το έργο του σημερινού δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη;
«Θεωρώ ότι ο κ. Μπουτάρης δεν πέτυχε να υλοποιήσει όσα είχε δρομολογήσει από την πρώτη του θητεία. Ειδικά στα ζητήματα της καθημερινότητας, η απογοήτευση των Θεσσαλονικέων είναι διάχυτη, καθώς η πόλη εμφανίζει σημάδια εγκατάλειψης. Η πόλη χρειάζεται σχέδιο για να αξιοποιήσει τις δομές και τις υποδομές που διαθέτει, όπως είναι τα πανεπιστήμια (ΑΠΘ, ΠΑ.ΜΑΚ.), η Helexpo, το λιμάνι, τη ζώνη καινοτομίας, το αεροδρόμιο της. Έτσι, θα μπορέσει να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για τη χώρα, ειδικά σε μια εποχή όπου τα διεθνή γεγονότα διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης».

Έχετε συναντηθεί/συζητήσει με άλλους υποψήφιους από το χώρο της κεντροδεξιάς;
«Πρόθεση μου είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ όλων των υποψηφίων ώστε να χαράξουμε μια ενιαία πορεία για τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το πνεύμα συναίνεσης και σύγκλισης, επιχειρείται μια σύζευξη των δημοκρατικών δυνάμεων, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα. Σε αυτή την προσπάθεια, καλούμαστε όλοι να συνεργαστούμε για το καλό της πόλης, βάζοντας στην άκρη ιδεοληψίες και κομματικές αγκυλώσεις».

-Έχετε καταλήξει στα άτομα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού σας;
«Αυτή την στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από διεργασίες ώστε να καταρτιστεί ο συνδυασμός των προσώπων, που θα διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης, στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου. Πρόθεση μου είναι να συμμετάσχουν άνθρωποι όλων των πολιτικών αποχρώσεων, καθώς όπως τόνισα, θεωρώ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να έχει κομματικό πρόσημο. Σαφέστατα, πιστεύω ότι θα συγκροτηθεί μια ομάδα ικανών ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να διαχειριστούν την τύχη της πόλης, από την επόμενη κιόλας ημέρα».

-Κύριε Ορφανέ, υποθέστε πως εκλέγεστε δήμαρχος. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την επόμενη ημέρα;
«Η καθαριότητα, η λειτουργικότητα και καθημερινότητα της πόλης και η αξιοποίηση των υποδομών της είναι ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μου. Μέλημα μου είναι η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και όχι σε παθητικό παρατηρητή. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει την συμμετοχή όλων, διότι το μέλλον είναι κοινό. Πρόκειται για συλλογική προσπάθεια που απαιτεί την συνδρομή του καθενός από εμάς, αν θέλουμε μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018

Loading