INTIME

Γ. Σταθάκης: «Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω στις κατεδαφίσεις»

Στο θέμα των άμεσων κατεδαφίσεων που προανήγγειλε η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ρ/σ “Real FM”.

propoli

«Η απόφαση για τις κατεδαφίσεις έτυχε ευρείας συναίνεσης στη Βουλή, ψήφισαν όλα τα κόμματα να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, πλην της ΧΑ και του ΚΚΕ για άλλους λόγους το κάθε κόμμα, συνεπώς είναι μια πολιτική απόφαση κατά τη γνώμη μου επιβεβλημένη. Εμείς έχουμε βέβαια θεσμοθετήσει ήδη ένα διαφορετικό πλαίσιο, τον νόμο, βγάλαμε τις χρήσεις γης, βγάλαμε τον τρόπο με τον οποίο οριστικά και αμετάκλητα πλέον δεν πρόκειται να αναγνωριστούν αυθαίρετα σε δάση, αιγιαλούς, αναδασωτέα κ.ο.κ.» τόνισε αρχικά ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Η μέχρι τώρα διαδικασία άνηκε στους δήμους. Στους δήμους υπήρχε μια δύσκολη γραφειοκρατία, οι ενστάσεις συζητούνταν σε πέντε χρόνια, άρα κόλλαγε σε ένα πρώτο επίπεδο στο δήμο. Το δεύτερο ήταν η Δικαιοσύνη, έπαιρνε με πέντε – έξι χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει μια υπόθεση. Κάτι εξόφθαλμα αυθαίρετο, γιατί δεν είναι όλα τα αυθαίρετα ίδια, π.χ. σε δάσος ή παραλία μπορεί να μας έπαιρνε μέχρι και 15 χρόνια. Αυτή τη διαδικασία αλλάξαμε με τον νόμο, που δίνει την αρμοδιότητα στα παρατηρητήρια στις Περιφέρειες. Θα εφαρμοστεί από το 2019, μέχρι τότε βγάλαμε αυτή την παράλληλη διαδικασία να μπορεί και ο υπουργός να κατεδαφίζει με υπουργική απόφαση».

Σ’ ότι αφορά τις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση για την καταστροφή στην Ανατολική Αττική συμπλήρωσε ότι «οι ευθύνες είναι ισχυρό πεδίο πολιτικής συζήτησης και θα ολοκληρωθεί επιχειρησιακά, δικαστικά και πολιτικά. Κανένας δεν μπορεί να το αφαιρέσει από τη συζήτηση. Πάμε να αντιμετωπίσουμε μια από τις κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας, η οποία έχει περιοριστεί, καθώς 9 στους 10 Έλληνες πλέον χτίζει νόμιμα».

Ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε επίσης ότι «η χθεσινή απόφασή μου υπενθυμίζει προς όλους και στους δήμους που έχουν αρμοδιότητα το νόμο Τρίτση, ότι 500 μέτρα από την παραλία απαγορεύεται μαντρότοιχος παρά μόνο υπό ένα ειδικό καθεστώς που μπορεί να έχει πάρει άδεια, ισχύει. Είναι του ’83. Η δική μας θέση, έδωσε σε εμένα παράλληλα με τον δήμο να μπορώ να κατεδαφίζω, αλλά δεν αφαιρεί τη δυνατότητα από τους δήμους να εφαρμόζουν τον νόμο. Ξεκινάμε από την Αττική, προτεραιοποίηση 100 αυθαίρετα που είναι σε πολύ σκληρές περιοχές, σε εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους, παραλίες κτλ. Η λίστα περιλαμβάνει 3.200 ακίνητα που έχουν πρωτόκολλο κατεδάφισης και θα μπουν κατά προτεραιότητα με αντικειμενικά κριτήρια».

Σε ερώτηση για το να θα είναι έτοιμες οι υπηρεσίες να στείλουν μπουλντόζες την επόμενη εβδομάδα για τα πρώτα 100 αυθαίρετα κτίσματα, υπογράμμισε: «Ανάλογα. Ο στόχος είναι αυτός, αλλά επειδή πρέπει να είμαστε νομικά και τεχνικά άρτιοι, θα μου επιτρέψετε να μην δώσω χρονοδιάγραμμα, η αμεσότητα πάντως θα τηρηθεί. Το χρονοδιάγραμμα για τα 3.200 ακίνητα θέλω να το κρατήσω για λίγες ημέρες ακόμα γιατί θέλω να είναι ακριβές. Αυτό που έπαιρνε διαδικασία έξι μηνών, σήμερα μπορεί να πάρει τρεις εβδομάδες. Θα έχουμε όμως αρκετές κατεδαφίσεις αυτό το διάστημα».

Και σχετικά με κάποιες αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από τις κατεδαφίσεις ο υπουργός τόνισε ότι «πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω. Θα προχωρήσουμε».

Loading