INTIME

Δήμαρχος Σάμου: «Η Συμφωνία των Πρεσπών εκχωρεί κεκτημένα ετών»

Στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά με τη προσφυγική κρίση, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Flash Magazino» στο Flash Radio 99.4 και στον Χρήστο Τσαλικίδη, ο δήμαρχος της Σάμου και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

propoli

Όσον αφορά τις κινήσεις στις οποίες προέβη η ΚΕΔΕ σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Αγγελόπουλος δήλωσε ότι «καταρχάς την προηγούμενη Κυριακή η Εκλεκτική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ομόφωνα αποφάσισε να είναι στο συλλαλητήριο. Ήταν ο πρώτος φορέας ο οποίος τον Ιανουάριο ένα χρόνο πριν έκανε συγκεκριμένη πολιτική δήλωση για να μην υπογραφεί αυτή η Συμφωνία. Την καταδίκασε δηλαδή και στην πολιτική της σύλληψη και στο περιεχόμενό της και στα αποτελέσματά της όταν ήθελαν προκύψουν».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «αυτό θα συνεχιστεί σήμερα και στη βουλή όπου ήδη υπάρχει πρόσκληση του προέδρου της ΚΕΔΕ για συμπαράσταση και συνέκφραση διαμαρτυρίας αγωνίας σε μία συμφωνία, η οποία όχι μόνο αφορά εκχωρεί βασικά δικαιώματα και κεκτημένα ετών, αλλά ανατρέπει και πολιτικές στρατηγικές επιλογές του 2008 και όχι μόνον αλλά και δεκαετιών που εκφράστηκαν και από άλλες κυβερνήσεις».

«Ο εύκολος τρόπος με τον οποίο, μετά τη πίεση των μεγάλων δυνάμεων, εκχωρούνται και γλώσσα και η σύγχυση που επέρχεται με την αναφορά της υπηκοότητας τη διαφορά από την εθνικότητα και την εθνότητα, θα δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα», συμπλήρωσε ο κ. Αγγελόπουλος.

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα

Όσον αφορά την έντονη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση με την οποίαν ήρθαν αντιμέτωπα τα ελληνικά ακριτικά νησιά, ο δήμαρχος Σάμου κατήγγειλε πως «δεν υπάρχει καμία στήριξη από την πολιτεία, αντίθετα μόνο προβλήματα δημιουργούνε. Από τα 850 εκατομμύρια που έχουν έρθει στην ελληνική διοίκηση από το 1,6 δις στους δήμους όλης της χώρας έχουν διοχετευθεί για κάλυψη δαπανών μόνο 4,9 εκατ. που δεν αντιστοιχούν ούτε στο 10% της κάλυψης των δαπανών».

Από την πλευρά του, τόνισε ότι οι «δε χρειαζόμαστε χρήματα. Χρειαζόμαστε έργα, χρειαζόμαστε υποστήριξη και χρειαζόμαστε στελέχη. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κακή».

«Η αποσυμφόρηση των νησιών είναι μεγάλη ανάγκη, είναι προτεραιότητα, η σωστή διαπραγμάτευση για άρση του γεωγραφικού προσδιορισμού με τα ευρωπαϊκά όργανα και τις κυβερνήσεις είναι οπωσδήποτε μια υποχρέωση της πολιτείας», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος

«Δεν μπορεί στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, στα εξωτερικά σύνορα της χώρας σου, να έχεις 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς διέξοδο και χωρίς βεβαίως να έχεις προστατέψει αντίστοιχα τα δικαιώματα και το πλαίσιο λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών, των δημοτών που μάχονται να υπερασπίσουν ως ακρίτες τη βασική τους προοπτική που είναι μόνο η ανάπτυξη».

Loading