“Δίνετε πολλή σημασία χωρίς λόγο στον Ιβάνοφ”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σχεδόν βέβαιοι για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών κατά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ εμφανίζονται στο Politik Σκοπιανοί δημοσιογράφοι με τους οποίους συνομιλήσαμε.

Όποτε κι αν αυτό διεξαχθεί- το πιθανότερο είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου- ο γειτονικός λαός, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, θα αποδεχθεί να ονομάζεται η χώρα του Βόρεια Μακεδονία και να αλλάξει το Σύνταγμά της αφού το δέλεαρ της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ είναι πολύ μεγάλο και υπεσχημένο σε αυτούς από την πολιτική τους ηγεσία εδώ και πολύ καιρό ώστε να αφήσουν την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Οι αντιδράσεις είναι πολύ περιορισμένες, ενώ το 30% της αλβανικής μειοψηφίας είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα υπερψηφίσει”, μας αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, διατυπώνουν την απορία τους για την έκταση που λαμβάνει στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης η οποιαδήποτε αντίδραση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρός μας δεν διαθέτει περισσότερες αρμοδιότητες από τις αντίστοιχες του Προκόπη Παυλόπουλου στην Ελλάδα.

Ακόμα, δηλαδή, κι αν η Βουλή μας κυρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση- δεν θα μπορεί να κάνει κι αλλιώς αν ο λαός την αποδεχθεί- κι ο κ. Ιβάνοφ δεν την υπογράψει, αυτή θα επιστρέψει στη Βουλή κι αν ξαναψηφιστεί δεν θα μπορεί να πράξει διαφορετικά από το να βάλει την υπογραφή του.

Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε συνταγματικό πραξικόπημα”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Μαστίγιο για το ΚΙΝΑΛ

Στο μεταξύ, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά από τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο ενέταξε στις πολιτικές ομάδες που κινούνται με άξονα τον εθνολαϊκισμό, με αφορμή το Μακεδονικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αφήσει, τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, το καρότο απέναντι στην Φώφη Γεννηματά, από τη στιγμή που αυτή η τακτική δεν αποδίδει καρπούς, και να πιάσει το μαστίγιο προκειμένου να καταδείξει ποιος είναι το πραγματικό “αφεντικό” στην Κεντροαριστερά κι ο ένας από τους δύο κεντρικούς πόλους του κομματικού μας συστήματος.

Loading