INTIME

Δίπλα στους καλούς, απέναντι από τους κακούς εργοδότες

Στην αντίληψη περί «κακού εργοδότη  και καλού εργαζόμενου» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ χαρακτηρίζοντας την στερεότυπο.

propoli

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν ταξικές ανισότητες καθώς όπως είπε ο «παλιός διαχωρισμός μεταξύ κακών εργοδοτών και καλών εργαζομένων είναι ξεπερασμένος».

Εκτίμησε ότι πολλοί θα ενδιαφέρονταν αν δίνονταν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να δώσουν καλύτερες παροχές στους εργαζόμενους.

«Έχω μιλήσει ευθέως στους εργοδότες για την ανάγκη να δίνουν περισσότερα κίνητρα, αλλά να μοιράζονται και με τους εργαζόμενους το μέρισμα της επιχειρηματικής επιτυχίας.

Έχω μιλήσει για φορολογικά εργαλεία τα οποία θα επιτρέπουν στους εργοδότες να μοιράζουν, παραδείγματος χάριν, δικαιώματα μετοχών στους εργαζομένους τους, ώστε να τους κάνουν συμμέτοχους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι ο καλός εργοδότης και η καλή επιχείρηση καθρεφτίζεται τελικά στην ευημερία των εργαζομένων.

«Έχουμε πολλά παραδείγματα από καλούς εργοδότες, όπως έχουμε και πολλά παραδείγματα από κακούς εργοδότες. Τους καλούς θέλω να τους επιβραβεύσω, οι κακοί θα ξέρουν την επόμενη ότι θα μας βρουν απέναντι» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Κίνητρο στους νέους να μπουν στο ασφαλιστικό σύστημα”

Την ίδια ώρα για το ζήτημα της ανασφάλιστης εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι υπάρχει καθώς όπως είπε «οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν κανένα κίνητρο για να μπουν στο ασφαλιστικό σύστημα».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι κανένας νέος άνθρωπος δεν πιστεύει ότι  μετά από 50 χρόνια θα πάρει σύνταξη και για αυτό χρειάζεται ένα κίνητρο για να μπει στο ασφαλιστικό σύστημα.

«Ο ατομικός κουμπαράς θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα ισοδυναμεί με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη από ό,τι σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων

Τάχθηκε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά από τόσα χρόνια κρίσης, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το πόσο μπορεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός δεν είναι κάτι που μπορεί να το πει ο ίδιος -δηλαδή να οριστεί με νόμο του κράτους, όπως σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση- αλλά είναι κάτι που θα συναποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι -όπως συνέβαινε και προ μνημονίων.

Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με αυτές τις συμβάσεις σε σχέση με τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι επιθυμεί να υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε αν μια επιχείρηση χρειάζεται να αποκλίνει από την κλαδική σύμβαση, για να μην πτωχεύσει για παράδειγμα, να μπορεί να το πράξει, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι θα πρέπει να ξέρουμε εάν η κλαδική σύμβαση αντιπροσωπεύει το 50% της εργατικής δύναμης ενός κλάδου.

Απέφυγε να πάρει θέση για την αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το πόσο, δεν είμαι εγώ αυτός που θα το πει, από την στιγμή που πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι μια συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση».

Loading