Δεν είναι το Σκοπιανό που τον τρομάζει

Δεν είναι το Σκοπιανό που τον τρομάζει

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν αυτή έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Δεν είναι, ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ που ανησυχεί περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είδε με καλό μάτι την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, εκτιμώντας πως έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να αντιληφθούν τις θεμελιώδεις διαφορές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει ακόμα στο χρόνο των εκλογών, μολονότι θα ήθελε αυτές να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, με τη συνταγματική λήξη της θητείας του ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι είναι ο μόνος μνημονιακός πρωθυπουργός ο οποίος το πέτυχε κι επομένως συμβολίζει την πολιτική σταθερότητα στον τόπο.

Ο κ. Τσίπρας, όμως, έχει εκμυστηρευτεί στους συνεργάτες του πως τον ανησυχεί περισσότερο η “παραδοσιακή” ψήφος διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές, οι οποίες διεξάγονται το Μάιο και οι οποίες μπορεί να δώσουν το λανθασμένο μήνυμα ενόψει της βουλευτικής κάλπης.

Ναι μεν κυβερνητικές πηγές θεωρούν φαβορί τον Οκτώβριο ως χρόνο τέλεσης των εκλογών, αλλά δεν αποκλείουν το Μάιο και για να μην ζήσει η χώρα μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Την ίδια ώρα, πάντως, επισημαίνουν πως πολύ δύσκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί μια νέα κρίση, αν βεβαίως προκύψει, όπως με τους σχεδόν 100 νεκρούς στο Μάτι δίχως να αναγκαστεί να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Αισιόδοξοι για τις συντάξεις

Όσον αφορά τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως παρουσίασε ένα νεοφιλελεύθερο κι ακροδεξιό μείγμα το οποίο υποβαθμίζει το κοινωνικό κράτος προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της επιχειρηματικής ολιγαρχίας και το αντικαθιστά με ένα αστυνομικό κράτος που θα περιορίζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

Ταυτοχρόνως, εξακολουθούν να παρουσιάζονται αισιόδοξοι πως θα αποτραπεί το νέο “κούρεμα” των συντάξεων οριστικώς κι αμετακλήτως και για όλους, διαψεύδοντας δημοσίευμα που θέλει την κυβέρνηση να έχει αποδεχθεί ως εναλλακτική την περικοπή των πιο υψηλών συντάξεων.

Loading