IN TIME

Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φτιάξουν τα πανεπιστήμια;

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Με τα πανεπιστήμιά μας να έχουν μετατραπεί σε άντρο ανομίας, το μεγάλο ερώτημα που καλείται να απαντηθεί από την ευρεία πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αν στην κυβέρνηση δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αλλάξουν την εικόνα στα ΑΕΙ όλης της χώρας.

propoli

Πλέον η κατάσταση στα δημόσια πανεπιστήμια εξελίσσεται σε ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο διογκώνεται μέρα με την ημέρα εξαιτίας της κυβερνητικής ανοχής. Δεν είναι μόνο η εν γένει απαξίωσή τους… Είναι  κυρίως οι εγκληματικές ομάδες που δρουν μέσα σε αυτό, η διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο και η γενικότερη μετατροπή των αμφιθεάτρων σε στέκια κουκουλοφόρων.

Κάπως έτσι, το άσυλο των ιδεών μετατράπηκε σε παραβατικό άσυλο και τα ΑΕΙ από «κυψέλες» σκέψης σε εστία βίας και παραβατικότητας.

Με την κατάσταση να έχει φτάσει στο ως εδώ και μη παρέκει, στη ΝΔ αποφάσισαν να καταθέσουν στην κοινωνία σειρά προτάσεων για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος. Πρώτα από όλα απαιτείται πολιτική βούληση. Εφόσον αυτή υπάρχει, τότε το ζήτημα θα πάρει το δρόμο του. Σε κομματικό επίπεδο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διαμηνύσει την άποψή της. Στα πανεπιστήμια δεν πρέπει να υπάρχει χώρος, ούτε δυνατότητα, για κατάληψη από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.

«Καμία ανοχή στο έγκλημα»

«Όσοι σήμερα ασχημονούν στα πανεπιστήμια, απλά θα πεταχτούν έξω» εξηγούν στελέχη της Πειραιώς, προσθέτοντας με έμφαση πως «και, βεβαίως, το άσυλο θα καταργηθεί. Δεν θα αλλάξει απλά ο νόμος. Θα καταργηθεί. Εάν σήμερα, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, ένας πολίτης φωνάξει “βοήθεια”, ο αστυνομικός θα πάει να τον συνδράμει. Εάν αυτό συμβεί εντός του πανεπιστημίου, θα πρέπει να πει στοπ».

Όπως εξηγούν: «τα Πανεπιστήμια θα έχουν την προστασία που έχει ο δημόσιος χώρος και θα εφαρμόζεται και σε αυτά η κοινή ποινική νομοθεσία. Το αίσχος το οποίο πάει να επικρατήσει, θα τελειώσει! Η γνώση θα προστατεύεται. Το ίδιο και η έρευνα και η ακαδημαϊκή ελευθερία. Ανοχή στο έγκλημα δεν πρόκειται να υπάρξει. Το χρωστάμε στη νέα γενιά, στο μέλλον αυτού του τόπου. Και το δημόσιο πανεπιστήμιο θα σηκώσει ξανά το ανάστημά του, παρέχοντας εφόδια και ίσες ευκαιρίες στα παιδιά όλων των Ελλήνων. Θέλουμε πανεπιστήμια αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, σύγχρονα, εξωστρεφή, ελεύθερα. Θέλουμε ιδρύματα δημιουργικές κυψέλες που να διοικούνται σωστά, έχοντας μετρήσιμο ερευνητικό αποτέλεσμα. Δημόσια Πανεπιστήμια, ελεύθερα, ανοιχτά και ασφαλή» προσθέτουν.

Loading