INTIME

Δεύτερες σκέψεις για το αν μιλήσει ο Τσίπρας

Σήμερα Τετάρτη πρωί θα αποφασιστεί τελικώς αν μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Υπάρχουν δεύτερες σκέψεις οι οποίες βασίζονται στο επιχείρημα του κατά πόσο είναι επιθυμητό η πρώτη εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις να είναι για ένα τέτοιο θέμα κι όχι για κάποιο άλλο γενικότερης πολιτικής.

Αν δεν προκριθεί η επιλογή να μιλήσει ο κ. Τσίπρας, τότε τη μάχη θα δώσει ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ό,τι κι αν συμβεί πάντως ένα είναι βέβαιο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ σκληρός στην κριτική του για τις τάσεις ρεβανσισμού που δείχνει η ΝΔ.

Κι αυτό γιατί στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η περίπτωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας είναι μόνο η αρχή και πως θα ακολουθήσουν κι άλλα, όπως για παράδειγμα εξεταστικές ή και προανακριτικές επιτροπές για το τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά και για τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης στο σκάνδαλο Novartis.

Ως προς το τελευταίο, αξίζει να σημειωθεί πως ο Αντώνης Σαμαράς την προηγούμενη Δευτέρα, μετά από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχε απαντήσει στους δημοσιογράφους «μην με τσιγκλάτε» ως προς το αν θα πάει μέχρι τέλους, όπως είχε πει, τους πολιτικούς του αντιπάλους για τη φερόμενη εμπλοκή του στη Novartis.

Συνέχεια με το πανεπιστημιακό άσυλο

Το αναμενόμενο οξυμένο κλίμα, εξάλλου, στη συζήτηση για την άρση της ασυλίας Πολάκη αναμένεται να ακολουθηθεί από την ίδια ένταση και στη συζήτηση για την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου, με αφορμή την κατάθεση την Παρασκευή στη Βουλή της σχετικής τροπολογίας.

Στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κυβερνητική κίνηση ως το χαρακτηριστικότερο ενδεχομένως επικοινωνιακό πυροτέχνημα από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, το οποίο κι αποκαλύπτει το μεγάλο ιδεολογικό χάσμα που τους χωρίζει από τη ΝΔ.

Ως προς τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν ότι το δώρο των περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία θα έπρεπε να είχε δοθεί στους κατοίκους των νησιών κάτω των 1000 κατοίκων, όπως είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικώς.

 

Loading