INTIME

Θυμούνται τον Μακρόν και παρηγοριούνται!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο Μαξίμου έχουν βάλει τους αριθμούς του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών κάτω κι αισθάνονται δικαιωμένοι όχι μόνο από το αποτέλεσμά του, αλλά κι από τη συμμετοχή σε αυτό!

propoli

Προβάλλουν το ότι προσήλθε στις κάλπες πάνω από το 50% των ψηφισάντων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (περίπου 660.000 σε ένα εκλογικό σώμα 1,2 εκατομμυρίου), πως το “ναι” έλαβε περισσότερες ψήφους από όσες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στις τελευταίες εκλογές και πως 300.000 από αυτούς που δεν προσήλθαν έχουν πεθάνει ή βρίσκονται στο εξωτερικό.

Φέρνουν, μάλιστα, το παράδειγμα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με ποσοστό συμμετοχής 46% εκλέχθηκε πρόεδρος της Γαλλίας το 2017.

Υπάρχουν, εξάλλου, κι εκείνοι στην κυβέρνηση οι οποίοι βλέπουν την κατάσταση που διαμορφώνεται με πιο κυνικό μάτι.

Αν –όπως είναι πιο πιθανό– ο κ. Ζάεφ προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τα τέλη Νοεμβρίου, δίνεται έμμεση παράταση και στο χρόνο ψήφισης της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, η οποία μπορεί να συμπέσει με τις ευρωεκλογές του Μαΐου, χρόνος πιθανής τέλεσης και των βουλευτικών εκλογών.

“Το ουσιαστικό να κυρωθεί η Συμφωνία”

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, ισχυρίζονται πως δεν αλλάζουν και πολλά με βάση το αρχικό καλεντάρι και πως, τέλος πάντων, το ουσιαστικό είναι να κυρωθεί η Συμφωνία.

Όπως κι αν έχει, λείπουν 11 βουλευτές για να συμπληρωθούν τα απαραίτητα δύο τρίτα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τον κ. Ζάεφ να υπολογίζει ήδη στους μισούς από αυτόν τον αριθμό και προερχόμενους από το αντιπολιτευόμενο VMRO οι οποίοι έσπασαν το εμπάργκο του κόμματος και ψήφισαν στο δημοψήφισμα.

Loading