INTIME

Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, αν προλάβει…

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Τις αριστερές καταβολές της αναζητά η κυβέρνηση μέσα κι από τη Συνταγματική Αναθεώρηση και, ειδικότερα, το διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας τον οποίο επιθυμεί να θεσμοθετήσει.

Αυτό σημαίνει, βεβαίως, κι άνοιγμα ενός ακόμα μετώπου με τους ΑΝΕΛ, το οποίο δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας κι ο Πάνος Καμμένος να μην έχουν συμφωνήσει να πέσει η κυβέρνηση με αφορμή την κύρωση στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε νέα τηλεοπτική του συνέντευξη ο Δημήτρης Καμμένος, ωστόσο πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας έχουν συμφωνήσει ότι για την ανάγκη πολιτικής επιβίωσης και των δύο είναι απαραίτητο μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες να αποστασιοποιηθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκειμένου να μπορέσουν να προσελκύσουν ευκολότερα την εκλογική τους βάση που έχουν απολέσει σε σημαντικό βαθμό από το 2015.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες οι ιδεολογικές τους διαφορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, και στην περίπτωση βεβαίως που η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη, δεν ακολουθηθεί κι από άλλες, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να κοινοποιήσει τις προτάσεις του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε άλλη μια πανηγυρική εκδήλωση, μέσα στον Ιούλιο αυτήν τη φορά.

Από το Μαξίμου, πάντως, καθησυχάζουν ότι δεν απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ εκφράζουν την απορία τους για το τάιμινγκ- αμέσως μετά, δηλαδή, από τη συμφωνία για το χρέος- της αποχώρησης του βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά την Εκκλησία, αναμένεται, ανάμεσα σε άλλα, η κυβέρνηση να προτείνει ειδική διάταξη για το διαχωρισμό της από το κράτος, καθώς και το ότι η ορκωμοσία των πολιτικών αξιωματούχων θα γίνεται υποχρεωτικώς με πολιτικό όρκο.

Από την άλλη και προκειμένου να μαλακώσει η προβλεπόμενη αντίδραση της Εκκλησίας, οι ιερείς θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απευθείας εκλογή ΠτΔ

Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντική μεταρρύθμιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης αναμένεται να αποτελέσει και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες μας είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να διεξαγάγει σχετικό δημοψήφισμα εντός του 2018, πριν ή μετά από την έναρξη της σχετικής συζήτησης στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Loading