INTIME

Τι διαφορετικό θα έκανε η Νέα Δημοκρατία

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Η ριζική αλλαγή του μείγματος πολιτικής που εφαρμόζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι η  βασική προτεραιότητα όλων στη Νέα Δημοκρατία, μόλις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

propoli

Στελέχη της Πειραιώς, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, μέρα με την ημέρα, αποκαλύπτουν στην κοινωνία όλο και μεγαλύτερο τμήμα του κυβερνητικού προγράμματος που έχει ετοιμάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εστιάζοντας κυρίως στο τι διαφορετικό θα έκανε η ΝΔ εφόσον ήταν κυβέρνηση.

Χαμηλότερη φορολογία-περισσότερες επενδύσεις

Στην οικονομία, για παράδειγμα, έχει καταθέσει πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο, στον πυρήνα του οποίου περιλαμβάνονται  χαμηλότερη φορολογία, λιγότερες εισφορές και περισσότερες επενδύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί προσωπικά:

-για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε ορίζοντα διετίας,

-για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% από 29% που είναι σήμερα,

-για μείωση του φόρου μερισμάτων για τους μικρομεσαίους στο 5% από 15%,

-για φορολογικό συντελεστή 9% στα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ αντί 22% που είναι σήμερα,

-για επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, με στόχο να μειωθεί στο 11% σε όλον τον κλάδο του τουρισμού,

-για την σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος,

-για την τόνωση των μικρομεσαίων των οποίων το όριο υπαγωγής στον Φ.Π.Α. θα αυξηθεί από 10.000 στις 25.000 ευρώ.

«Για τη ΝΔ αυτές οι δεσμεύσεις είναι ρεαλιστικές και προπάντων αδιαπραγμάτευτες» σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, διευκρινίζοντας πως τα χρήματα που απαιτούνται θα προέλθουν τόσο από μειώσεις δημοσίων δαπανών, όσο και από το αναπτυξιακό σοκ που θα προκληθεί στην οικονομία μέσα από ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά στο κλίμα της δήθεν μεταμνημονιακής ευφορίας που θέλει να καλλιεργήσει το Μέγαρο Μαξίμου, η Πειραιώς απαντά ότι οι Έλληνες δεν ξεχνούν ποιος ευθύνεται για τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που «φορτώθηκαν» στην πλάτη τους εξαιτίας της τυχοδιωκτικής πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτά χάσαμε την τριετία 2015-2018

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, σημειώνουν με νόημα πως χάρη στην υποτιθέμενη «περήφανη διαπραγμάτευση» του πρωθυπουργού η χώρα έχασε:

34 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μπήκαν στην ελληνική οικονομία γιατί δεν αναπτύχθηκε με βάση την πρόβλεψη που έκαναν όλοι -και εμείς και οι εταίροι μας- στα τέλη του 2014.

40 δισεκατομμύρια ευρώ, από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

14,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από νέα μέτρα λιτότητας.

7 δισεκατομμύρια ευρώ, από την αποπληρωμή μια νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών.

4,5 δισεκατομμύραι ευρώ, που περίμενε η χώρα από τα αναμενόμενα κέρδη των ομολόγων.

«Με απλά μαθηματικά, εξαιτίας των Τσίπρα-Καμμένου, την τελευταία τριετία κάθε νοικοκυριό έχασε ετησίως 8.220 ευρώ. Παράλληλα, δε, χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ επιβαρυνθήκαμε με 17,65 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Loading