Εκπρόσωπος ΠΓΔΜ: “Ιστορική και έντιμη συμφωνία”

«Έντιμη λύση και για τις δύο χώρες» χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιακόφσκι τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων. 

propoli

Ο κ.  Μποσνιακόφσκι τόνισε σε συνέντευξη του ΑΜΠΕ ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό «έγινε με αξιοπρέπεια», «ανοίγει τον δρόμο στη φιλία» και επιταχύνει την κοινή προοπτική των δύο χωρών για οικονομική ανάπτυξη και για ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή.

«Αλλά, πρέπει να ξεφορτωθούμε τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον ψεύτικο πατριωτισμό, τη ρητορική μίσους» υπογραμμίζει, στέλνοντας μήνυμα και προς τις δύο χώρες.

“Δεν μπλοκάρει τη συμφωνία η στάση του Ιβάνοφ”

Σχολιάζοντας τη στάση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ τόνισε ότι «δεν μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας, που έχει ήδη αρχίσει» και που συνεχίζεται.

Παράλληλα, τονίζει ότι πλέον η χώρα του αναμένει και τα επόμενα βήματα και από την πλευρά της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την προώθηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. και τη διαδικασία πρόσκλησής της από το ΝΑΤΟ.

“Θετική θα είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος”

Ο κ. Μποσνιακόφσκι  εμφανίστηκε βέβαιος για τη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος σχετικά με την ονομασία της γείτονος.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία στο μυαλό μας, ως κυβέρνηση, ότι θα είναι θετικό. Όμως, οι πολίτες θα κάνουν την επιλογή τους.

Για αυτό στέλνουμε και το μήνυμα αυτό, σε όλους τους πολιτικούς φορείς στη χώρα μας, αλλά και στη δική σας χώρα.

Αλλά, πρέπει να ξεφορτωθούμε τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον ψεύτικο πατριωτισμό, τη ρητορική μίσους. Αυτά δεν θα πρέπει να επιβραβεύονται από τους πολιτικούς μας, στις δύο χώρες.

Πρέπει να τα αλλάξουμε αυτά, να επωφεληθούμε, κινούμενοι προς την πρόοδο, τις δημοκρατικές αξίες» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας.

Loading