INTIME

Επέκταση χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

“Σε αντίθεση με τα όσα αναπαράγονται στον Τύπο, δεν θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στο μεταξύ, όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες πως οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ πρόκειται να υπογράψουν τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ κι όχι μόνο στη Μικρή Πρέσπα την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Το “Politik” κατέστη αποδέκτης της ίδια φημολογίας κι από στενό συνεργάτη του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος πάντως ήταν επιφυλακτικός να μιλήσει με βεβαιότητα, αφού “ο φόβος φυλάει τα έρημα”.

Η ίδια πηγή ενημέρωσης ήταν, πάντως, πιο ομιλητική όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την Αλβανία, η οποία βαίνει κι αυτή προς την ολοκλήρωσή της με θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα, φαίνεται πως θα καθοριστεί η ΑΟΖ των δύο χωρών, η οποία θα συνοδευτεί από την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 από τα έξι ναυτικά μίλια.

Η ίδια επέκταση, όπως μαθαίνουμε, θα πραγματοποιηθεί μετά από το Ιόνιο στο Λιβυκό Πέλαγος και στη συνέχεια θα “φτάσει” στο Αιγαίο, όπου η κατάσταση βεβαίως λόγω Τουρκίας θα είναι δυσκολότερη.

Από τη στιγμή που η Άγκυρα διεκδικεί ακόμα και τη Γαύδο, μην νομίζετε πάντως πως τα πράγματα θα είναι ευκολότερα νοτίως της Κρήτης”, σημειώνει με νόημα η ίδια πηγή.

Όπως κι αν έχει, στο ΥΠΕΞ κρατούν μια επιφύλαξη, αφού η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί κι από τα δύο νομοθετικά σώματα της Αλβανίας, αλλά κι από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο είχε τορπιλίσει την τελευταία προσπάθεια για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Τότε είχαμε κάνει κι εμείς λάθη γιατί βιαστήκαμε να ανακοινώσουμε τη συμφωνία για προεκλογικούς λόγους, γεγονός που την έκαψε”, επισημαίνει η ίδια πηγή.

Ενισχύεται η μειονότητα

Ενισχυμένη αναμένεται να βγει και η ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου από μια έγγραφη συμφωνία Αθήνας- Τιράνων, από τη στιγμή που θα περιέχονται σαφείς διατάξεις για την προστασία της και την ενίσχυση των δικαιωμάτων της, μόνο που ο διχασμός που επικρατεί στις τάξεις της δεν γεννά μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Δεν έχει εκλείψει, ωστόσο, το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων που την εκπροσωπούν- του ΚΕΑΔ και του MEGA- στις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται του χρόνου στη γείτονα.

Loading