Ερώτηση Χρυσόγονου στην Κομισιόν για την υποστελέχωση – υποχρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ.

Ερώτηση για την «υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» κατέθεσε με γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαίκή Επιτροπή ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

propoli

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)
Θέμα: Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας – Συνέπειες

Το ΔΕΕ στην υπόθεση C‑180/14 έκρινε ότι η τότε ισχύουσα ελληνική νομοθεσία που επιτρέπει στους ιατρούς να εργάζονται επί 24 ή και περισσότερες ώρες αδιαλείπτως, αντιβαίνει στην Οδηγία 2003/88/ΕΚ. Με το νόμο 4498/16-11-2017 ο Έλληνας νομοθέτης επιχείρησε να εναρμονίσει το ελληνικό δίκαιο με τη σχετική Οδηγία.

Ωστόσο ο νόμος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, λόγω σοβαρής υποστελέχωσης των τμημάτων του ΕΣΥ από ιατρούς και νοσηλευτές εξαιτίας του περιορισμού προσλήψεων και στο ΕΣΥ που έχει επιβληθεί από τα μνημονιακά προγράμματα προσαρμογής. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 7.500 και των νοσηλευτών σε 15.819.

Το πρόβλημα επιτείνεται από την υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων. Ενώ οι νοσοκομειακές ανάγκες αυξάνονται, η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων συνεχώς μειώνεται. Το γεγονός αυτό οδηγεί ιατρούς και νοσηλευτές σε υπέρβαση των νόμιμων ωραρίων εργασίας τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τόσο του προσωπικού όσο και των ασθενών.

Ερωτάται η Επιτροπή, πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το παραπάνω ζήτημα;», διερωτάται ο κ. Χρυσόγονος.

Δείτε επίσης: Δανέλλης: «Γνώμονάς μου οι αρχές και η συνείδησή μου»

Loading