INTIME

Ετοιμάζει ρελάνς με πρόταση εμπιστοσύνης!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η ΝΔ έχει το δικαίωμα να ξανακαταθέσει πρόταση μομφής (δυσπιστίας) μετά από τις 17 Δεκεμβρίου, όταν και λήγει η εξάμηνη προθεσμία από την προηγούμενη πρόταση που κατάθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν είναι, ωστόσο, καθόλου σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα περιμένει μέχρι τότε για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής στον ίδιο και στην κυβέρνησή του.

Όπως πληροφορούμαστε, στο Μαξίμου έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση, την οποία ο πρωθυπουργός λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη, να καταθέσει η ίδια η κυβέρνηση πρόταση εμπιστοσύνης πετώντας το μπαλάκι όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και στον Πάνο Καμμένο.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμα κι αν ο υπουργός Άμυνας “στυλώσει τα πόδια” και καταψηφίσει.

Ειδικότερα, αναφέρονται σε τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ, έναν του Ποταμιού και δύο τουλάχιστον ανεξάρτητους οι οποίοι θα στηρίξουν τον κ. Τσίπρα.

Πρόκειται για τους Έλενα Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Κώστα Ζουράρι (ΑΝΕΛ), Σπύρο Δανέλλη (Ποτάμι) και Κατερίνα Παπακώστα και Χάρη Θεοχάρη ή Αριστείδη Φωκά κι ενδεχομένως τον Γιάννη Σαρίδη αν ανεξαρτητοποιηθεί από την Ένωση Κεντρώων.

Κυβέρνηση θα υπάρξει και μετά από τη Συμφωνία των Πρεσπών κι αυτό το αντιλαμβάνεται και η ΝΔ, κυβερνητικός συνασπισμός δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει” σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν, για να ακούει ο κ. Καμμένος, πως εξωτερική πολιτική ασκούν ο πρωθυπουργός κι ο υπουργός Εξωτερικών κι όχι ο υπουργός Άμυνας.

“Είτε το θέλει ο Καμμένος είτε όχι”

Στο Μαξίμου ναι μεν ανέχονται, για λόγους κυβερνητικών ισορροπιών, τα “τσαλιμάκια” Καμμένου στο εσωτερικό, επ’ ουδενί ωστόσο θα ανεχθούν την εξαγωγή τους στις σχέσεις με άλλες χώρες, ιδίως με τις ΗΠΑ.

Το ίδιο ισχύει και με την πρόταση του προέδρου των ΑΝΕΛ για την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των βαλκανικών κρατών, η οποία δεν έχει περάσει από το υπουργικό συμβούλιο.

Επιθυμούμε η ΠΓΔΜ να ολοκληρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η διαδικασία για την οποία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, και στη συνέχεια θα τιμήσουμε την υπογραφή μας κυρώνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή είτε το θέλει ο κ. Καμμένος είτε όχι” σχολιάζουν δηκτικά κυβερνητικές πηγές.

Loading