Ευρωπρωτοβουλία κόντρα στην ακροδεξιά

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Βαθιά είναι η ικανοποίηση στο Μαξίμου από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και, κυρίως, από τη δευτερομιλία και την τριτομιλία του κατά τις οποίες, όπως επισημαίνουν, έδωσε καθαρές απαντήσεις σε όσους- ανάμεσά τους κι Έλληνες ευρωβουλευτές- του επιτέθηκαν για τη στάση του το 2015 και τον κατηγόρησαν για νεποτισμό και λαϊκισμό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο μόνο εκλεγμένο όργανο της ΕΕ τις επιτυχίες της διακυβέρνησής του, να το καθησυχάσει πως δεν πρόκειται η χώρα μας να επαναλάβει τα λάθη που την οδήγησαν στη χρεοκοπία, καθώς και να αναπτύξει το σχέδιό του όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να αναλάβει και προσωπικές πρωτοβουλίες- πέρα από αντίστοιχες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς- προκειμένου οι προοδευτικές δυνάμεις να κατεβούν ενωμένες στις ευρωεκλογές του Μαΐου κόντρα στην ακροδεξιά λαίλαπα.

Την ίδια ώρα, ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, όχι μόνο με τις εξαγγελίες του για παροχές και φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, αλλά και με την άρνησή του να διαβεβαιώσει ότι οι βουλευτικές κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο του 2019, όπως είναι το συνταγματικώς προβλεπόμενο.

Καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, επισημαίνουν πως ούτε ο πρωθυπουργός γνωρίζει τον ακριβή χρόνο, αφού αυτήν τη στιγμή είναι αβέβαιο πώς θα αντιδράσουν οι Θεσμοί στις προεκλογικές υποσχέσεις του και τι θα γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Μπετονάρει” κοινωνικές ομάδες

Όπως κι αν έχει, η έξοδος από τα μνημόνια, η άρση των αδικιών σε βάρος της μεσαίας τάξης και το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσουν τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα δομήσει την προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Τσίπρας.

Ταυτοχρόνως, στο κυβερνών κόμμα παρουσιάζονται αισιόδοξοι γιατί με τα φιλολαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ “μπετονάρονται” κοινωνικές ομάδες, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι νέοι, οι οποίες έφεραν την Αριστερά στην εξουσία.

Loading