INTIME

Ζάεφ: «Η συμφωνία μάς έδωσε erga omnes ταυτότητα»

Για τη συμφωνία των Πρεσπών μίλησε στο BBC ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι με αυτήν η χώρα εξασφάλισε «erga omnes ταυτότητα», ενώ η Ελλάδα «erga omnes ονομασία».

propoli

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με το κείμενο που υπογράφηκε στις Πρέσπες διασφαλίστηκε ο διαχωρισμός των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους «Μακεδονίες της ΠΓΔΜ».

«Εγγυήσεις για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα»

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως οι «Μακεδόνες» της χώρας του έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό και πως η συμφωνία με την Ελλάδα εγγυάται τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις αλυτρωτικές διαθέσεις της χώρας του. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα επιδιώξουν μία «Μεγάλη Μακεδονία», σχολίασε πως «Μεγάλη Μακεδονία είχε ο Μέγας Αλέξανδρος», ενώ σήμερα τα Σκόπια έχουν «δική τους Μακεδονία» και πρόσθεσε πως η ΠΓΔΜ σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα.

Σίγουρος για το δημοψήφισμα ο Ζάεφ

Όσον αφορά το επίμαχο δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι πολίτες της γειτονικής χώρας θα επικυρώσουν τη συμφωνία και πως «ναι» θα ψηφίσει τουλάχιστον το 70% των Σκοπιανών.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ, δήλωσε: «Ανησυχώ, αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», ενώ κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δώσει «μια ευκαιρία» στη συμφωνία.

Loading