Συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

Η ατζέντα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Τον οδικό χάρτη και την ατζέντα που αφορά τις προτεραιότητες μέχρι το τέλος του χρόνου παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε επί τέσσερις ώρες την Πέμπτη και προετοίμασε την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.

Ο πρωθυπουργός προτείνει:

  • Άνοιγμα της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τις προοδευτικές αλλαγές που πρέπει να περιληφθούν σε αυτή, όπως ο διαχωρισμός κράτους- Εκκλησίας, για τον οποίο έχει έρθει σε κατ’ αρχή συμφωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να ανοίξει το Νοέμβριο.
  • Νομοθέτηση των μέτρων κοινωνικής ανακούφισης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και η εφαρμογή των οποίων έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται.
  • Οριστική ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις κι όχι απλώς αναβολή τους, με κομματικά στελέχη να εμφανίζονται κάτι παραπάνω από αισιόδοξα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θεωρεί την ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού αφετηρία για τη νέα εποχή.

Την Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να απασχολήσουν, πέρα από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η προετοιμασία του κόμματος ενόψει των τριών εκλογών του 2019, αλλά και η συγκρότηση της νέας 29μελούς Πολιτικής Γραμματείας για την οποία θα γίνει προσπάθεια να προκύψει συναινετικώς, αν και κάτι τέτοιο μόνο σίγουρο δεν πρέπει να θεωρείται, αφού τα εσωκομματικά μαχαίρια έχουν βγει για τα καλά.

Γίνεται, επίσης, συζήτηση ώστε η νέα Π.Γ. να είναι πιο ολιγομελής στο πλαίσιο της ευρύτερης κομματικής ανασυγκρότησης.

Όσο για τους υποψήφιους περιφερεάρχες, φαίνεται πως έχουν ήδη επιλεγεί οι επτά:

οι νυν περιφερειάρχες Αττικής, Ρένα Δούρου, Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, και Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, καθώς κι ο Γιώργος Δέδες για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Κωνσταντίνος Κατσιμίγας για την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη κι ο Δημήτρης Αναγνωστάκης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Έκπληξη για Αρναουτάκη

Αποτελεί έκπληξη, πάντως, πως βρίσκεται ακόμα στον αέρα η στήριξη στον νυν περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Όπως κι αν έχει, οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται, το αργότερο, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Loading